Illustrasjonsbilde. Afghanske soldater holder vakt i utkanten av Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Flere hjelpeorganisasjoner i Kabul frykter å bli neste mål etter at Taliban-opprørere angrep lokalene til amerikanske Counterpart International i byen.

Myndighetene i Afghanistan opplyser at minst ni mennesker ble drept i onsdagens angrep på hjelpeorganisasjonen Counterpart Internationals lokaler i Kabul. Angrepet startet med en kraftig eksplosjon, og opprørerne havnet siden i skuddveksling med sikkerhetsstyrker i over seks timer.

Blant de drepte var tre afghanske ansatte i den amerikanske organisasjonen, samt to av deres sikkerhetsvakter.

annonse

Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid sier torsdag at de angrep organisasjonen fordi den «fremmer vestlig kultur», blant annet gjennom å oppmuntre til sammenblanding av kjønn. Dette er tabu i Taliban.

Mujahid hevder også at organisasjonen trener afghanske sikkerhetsstyrker, uten å utdype nærmere.

Mistet tre

CARE International har kontorer like ved siden av Counterpart, og CARE Norge opplyser torsdag til NTB at eksplosjonen som innledet angrepet, også rammet deres eiendom. Tre ansatte i organisasjonen mistet livet.

annonse

– CARE sørger over tapet av våre hardtarbeidende og modige kolleger. CARE International gjør nå det de kan for å støtte deres familie og venner, sier generalsekretær i CARE Norge Gry Larsen.

Det var sikkerhetsvakt Safiullah Ebadi, sjåfør Mohammed Waqif og utdanningsrådgiver Mohammed Asif Frotan som ble drept i bombeangrepet.

– Dette angrepet viser den økte faren bistandsarbeidere møter i land i konflikt, slik som Afghanistan. For mange afghanske familier er dessverre denne volden realiteten, sier Larsen.

Rammer hjelpeorganisasjoner

Ifølge FNs kontor for humanitære saker (OHCA), ble 30 hjelpearbeidere drept i Afghanistan i fjor. Det gjør landet til et av verdens farligste for dem som driver humanitær virksomhet.

Flere organisasjoner, deriblant Redd Barna, har vært mål for terrorangrep og midlertidig stanset virksomheten sin i kjølvannet av angrepene.

Onsdagens angrep skjedde mens representanter fra USA og Taliban møttes for å drive med fredsforhandlinger i Qatar.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon