Her protesterer Sigrid Bonde Tusvik sammen med 30 andre kvinner mot regjeringen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Jeg så NRK Brennpunkts dokumentar Kjønnskampen på onsdag og tenker nå at likestillingen i Norge er langt unna vellykket.

annonse

Vi har rett og slett tilpasset skole, det sosiale og selv de strukturerte rammene rundt arbeidslivet og rettighetene for kvinner, og hvor menn taper. Er det likestilling? Jeg mener nei. Ordet likestilling defineres som likhet mellom begge kjønn, men i praksis er den til kvinnens favør og slettes ikke like rettigheter for alle.

Noen fakta;

55% av jentene melder seksuell trakassering . 40% av guttene rammes av det samme. Likevel evner utdanningsminister Jan Tore Sanner å be guttene skjerpe seg.

Gutter og jenter trakasserer hverandre i ganske lik grad, sier sosialantropolog Thorgeir Kolshus til NRK. Begge kjønn opplever fysisk trakassering der 35 prosent av jentene mot 25 prosent av guttene rapporterer om seksuell tvang, ifølge NRK.

annonse
annonse

Guttene sliter mest på skolen når karakteren er satt av lokale lærere som kjenner til dem. De kjeder seg oftere og blir lettere distrahert. Dette kan ifølge forskerne føre til at jentene som er flinkere til å følge reglene og tilpasse seg, senere får lettere innpass på høyere utdannelse.

Men samfunnet drar dette enda lengre, og vi har i dag 120 studier som gir jentene kjønnspoeng. For guttene er det bare 7 studier som gir kjønnspoeng. Differansen er på sjokkerende 113 studier.

Mødre og fedre er like voldelige;

Mytene har i alle år overtalt oss om at mødre er mildere i oppdragelsen og fedrene er voldelige. Grov vold mot barn har økt, og det er mor som står for denne økningen. Far og mor derimot står for nøyaktig samme omfang av grov vold i dag.  Kvinner dømmes mildere enn menn, både når det gjelder vold mot barn og fyllekjøring.

Kvinner lever lenger enn menn. De er overrepresentert i høyere utdannelse, mens menn er overrepresentert blant arbeidsledige og de som er utsatt for å dø i ulykker. Menn har dessuten dobbelt så høy risiko til å dø av selvmord enn kvinner.

Er likestillingen i Norge kjønnsnøytral?

Nei, den er på alle måter tilpasset kvinnen. Vi har store ubalanser på veldig mange områder som beviser at likestillingen ikke er kjønnsnøytral.

Det står klart og tydelig i likestillingsloven fra 1978 at likestillingen skal «særlig sikte på å bedre kvinnens stilling» Likestillingsminister Trine Skei Grande ser ingen grunn til å endre denne loven. Hvorfor har vi en likestillingsminister som ikke er interessert i å tilpasse seg tidene og endre nødvendige lover som diskriminerer halve Norge? Hva trenger vi deg egentlig til, Trine?

Om dette fortsetter uten at politikerne endrer denne loven, vil menn tape på dette ytterligere. Har vi egentlig råd til å svikte våre gutter og menn på en så urettferdig måte?

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.