Foto: Privat

En mann skal ha blitt utsatt for vold fra en radikal aktivist i Oslo sentrum torsdag ettermiddag, i forbindelse med Steve Bannons foredrag.

annonse

Fredag kveld holdt den amerikanske politiske rådgiveren og mediamogulen Steve Bannon foredrag i Oslo. Flere radikale aktivister demonstrerte utenfor foredragslokalet, og anklaget Bannon for fascisme. Andre skal imidlertid ha benyttet vold mot potensielle Bannon-tilskuere.

Flere personer, hvorav noen skulle overvære Steve Bannons foredrag, befant seg på puben The Dubliner i Oslo før arrangementet skulle starte. The Dubliner ligger bare et lite steinkast unna Oslo Militære Samfund, der foredraget fant sted. Ifølge et øyevitne skal en av disse personene skal ha oppdaget at det var en ung mann som smugfilmet folk i lokalet.

Les også: Steve Bannon i Oslo

«Blitzere»

annonse
annonse

En kvinne som skulle på foredraget skal så ha konfrontert et antall personer angående smugfilmingen. Øyenvitnet beskriver personene som «blitzere» og venstreradikalere. 

Stemningen skal så ha blitt såpass amper mellom kvinnen og personene hun konfronterte, at en 55 år gammel mann gikk imellom. En av radikalerne skal da ha gått til angrep på den middelaldrende mannen, og skal ha dyttet ham med «voldsom kraft», som beskrevet av øyenvitnet.

Forhindret eskalering

Flere andre mennesker i lokalet skal så ha grepet inn, og forhindret videre eskalering i volden. Blant annet oppgir vitnet, som så hele situasjonen, at to av de radikale aktivistene ble sprayet med forsvarsspray. De radikale aktivistene ble bortvist av politiet.

Den 55 år gamle mannen som ble angrepet heter Bernt Olav Wathne. Han forteller Resett at han kunne ha blitt alvorlig skadet.

– Vi hadde en liten samling på the Dubliner, og noen av oss skulle se Steve Bannon tale. Vi hadde det bare koselig, helt til blitzerne kom. De var tre stykker, forteller Wathne.

– En av damene jeg var sammen med tok en prat med dem, og da reiste en mennene seg for å gå mot henne. Jeg gikk da imellom, og mannen dyttet meg. Jeg føk bakover mot en peiskant. Hadde jeg stått en halvmeter lenger bak hadde jeg slått bakhodet i peisen.

Vil anmelde

Wathne forteller at han kommer til å anmelde forholdet.

– Jeg har fått en skade bak på ryggen, men heldigvis ikke noe alvorlig. Jeg vil anmelde saken på mandag. 

Resett ble først informert om hendelsen av det nevnte øyenvitnet, som dessuten kjente 55-åringens identitet. Vitnet forteller at en av aktivistene skal ha mistet mobiltelefonen sin under basketaket som oppstod.

– Det virker som om Antifa har sett for mange spionfilmer, skulle tro første regel i spionasje er å ikke gi de du spionerer på tilgang til din private mobiltelefon, sier øyevitnet til Resett.

Les også: Innvandringskritiker: – Jeg ble angrepet av radikale aktivister under 1. mai-feiringen i Oslo

Demonstranter

En relativt fåtallig gjeng demonstranter hadde samlet seg utenfor Oslo Militære Samfund i forkant av Steve Bannons foredrag. De kom med ulike tilrop, deriblant anklager om nazisme, fascisme og rasisme. 

– Nazi, nazi, nazi, vi vil ha deg vekk, ropte noen.

Foto: Privat

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.