Illustrasjonsbilde. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
annonse
annonse

Trollene har vært en del av Norges kulturhistorie i hundrevis av år. De levde sitt eget liv i eventyr, sagn og myter, hvor de ble en del av den urnorske folkloren.

Trollene var noen mangfoldige skapninger med forskjellige særegenheter. En av dem var at de kunne ha flere hoder. Et annet var at de ble til stein, eller sprakk hvis de ble rammet av sollys. De varierte mye i både størrelse, utseende og adferd, men var likevel særdeles lett gjenkjennelige i sin fysiske fremtoning. Trollene holdt tradisjonelt til litt utenfor allfarvei, og hadde derfor kun sporadisk kontakt med vanlige mennesker. Det gjorde nok sitt til at de hadde litt andre sosiale koder og moralkodekser enn vanlige folk. Men i den senere tid har de kommet stadig nærmere innpå folk flest. Trollene har postmodernisert seg ut av trollhammen sin, og blitt både urbane og globale. Evolusjonen går sin gang.

Moderne troll
De moderne trollene er like mangfoldige som de tradisjonelle. De har også enkelte særegenheter intakt, som at de kan ha flere hoder. Eller at de er seg selv nok. Men de moderne trollene er ikke lenger så enkle å gjenkjenne. De har blitt rene menneskekloningene. Trollene har også blitt atskillig mer motstandsdyktige mot sollys, selv om de fleste av dem trives best i skyggen. De kan dukke opp hvor som helst, og forsvinne igjen uten at man engang har merket at det var et troll til stede.

annonse

De opptrer med både vanlige og uvanlige navn. Det kan være en Sveinung her og en Kårstein der. Eller en Frank og Karl. Dametrollene er også med på lasset, en Karin her, en Trine der. Disse trollene virker i utgangspunktet svært godt integrerte, de fungerer i det daglige omtrent som om de ingen troll var i det hele tatt. De har lært seg å klatre oppover den sosiale Trollstigen. Noen av dem tilhører sågar selve trollkremen i samfunnet. Men de mangler det siste lille før dem klarer å assimilere seg helt. De har ikke bestandig så altfor god styring på trolltunga si, og da går det fort troll i ord. Det er ikke trollene så begeistret for. Går det troll i ord vil trollhammen plutselig bli synlig igjen, så de ikke lenger kan vandre ubemerket blant oss. Da vil de møte Trollveggen, og måtte tusle tilbake til der de kom i fra med trollhalen mellom bena.

Derfor ønsker disse trollene å begrense ordbruken mest mulig. Ikke så mye sin egen, men først og fremst andres. Desto færre ord som kommer fra andre, desto færre ord trenger de å begå selv. Det minsker risikoen for at trolltunga skal løpe av med dem. Men noen av dem er så redde for at det skal gå troll i ord at de utvikler seg til å bli de reneste kontrolltroll. Disse kontrolltrollene jobber stort sett i det offentlige for den vanlige staten. Men de har også sin egen trollstat i staten der de samarbeider med andre statsfinansierte småtroll. Allerede på småtrollskolen har de lært at like troll troller best.

Småtroll
Disse småtrollene er ikke så skumle hver for seg, men når de slår seg sammen blir de ofte det reneste konspirasjonstrollet. Da vokser det fort ut et par ekstra hoder både her og der. Alle disse ekstra hodene begynner så og tenke temmelig likt. Det vil de at alle andre også skal gjøre. Det har de lært av det største trollet av dem alle, selveste Globalisttrollet. Trollstaten, det er meg, sier Globalisttrollet. Og den flinkeste trollungen hans så langt, det er Thunbergtrollet. En dag skal hun bli selveste Klimatrollet. Globalisttrollet er ekstra stolt av henne.

annonse

Les også: Greta Thunberg (16) i audiens hos pave Frans: – Bli med i klimastreiken!

Det gigantiske Globalisttrollet er også mangehodet, men det er fortsatt veldig misunnelig på det trollet som har flest hoder av alle, nemlig Zuckerbergtrollet. Så mange hoder ville svært gjerne også Globalisttrollet hatt. Da ville det blitt selveste Verdenstrollet. Men Zuckerbergtrollet er ikke noe ekte multitroll, det er kun en sosial trollkonstruksjon. Det har ingen kontroll over alle hodene sine, utover sitt eget. Det tenkes både likt og ulikt over en lav sko. Det bekymrer både Globalisttrollet og Zuckerbergtrollet..

Globalisttroll
Men Globalisttrollet vil så gjerne få tak i disse hodene, sånn at de kan snakke minst mulig, og tenke mest mulig likt før de snakker. Da vil risikoen for at det går troll i ord bli nesten null. Globalisttrollet vet ikke helt hvordan det skal få taket på denne sosiale trollkonstruksjonen som også vår hjemlige trollkjerring er i ferd med å miste kontrollen over. Men det jobber på så godt det kan, sammen med både småtroll og stortroll. I samarbeid med Zuckerbergtrollet trolles det bort et ord her, og to ord der. De slenger en sjel i trollkasjotten tre-fire dager her, noen andre sjeler i tre-fire uker der. Men det begynner å bli travelt for Globalisttrollet nå. Tilsiget av småtroll er i ferd med å stoppe helt opp. Den globale trollsumpen hvor rumpetrollene klekkes ut, blir stadig tørrere.

Les også: Derfor blir nordmenn blokkert på Facebook

Etter nærmere 500 år får vi se om det ikke går troll i ord en gang for alle, – Troll kan temmes.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon