Europe Google . Foto: AP/ NTB scanpix
annonse
annonse

Google anklages for å være partiske til fordel for venstresiden. En ny studie viser at søkemotoren promoterer søkeresultater fra venstrevridde kilder.

Akademiske undersøkelser utført ved to universiteter viser at høyrevridde nyhetspublikasjoner er underrepresenterte i søkemotoren Googles resultater. Det som fremgår av studien har mange konservative lenge mistenkt. Nå er det bekreftet. Googles systemer bifaller og promoterer venstrevridde standpunkter. Det rapporterer The Sun.

Journalistikkeksperter ved Columbia University og Northwestern University undersøkte nemlig «Hovedoppslag»-seksjonen, som er en boks med de mest relevante sakene, som kommer opp når man søker på et tema som er mye i nyhetene.

annonse

Medial ensretting

Forskerne registrerte til sammen 6 302 unike lenker til nyhetsartikler under «Hovedoppslag»-seksjonen. 

Tre nyhetsformidlere, CNN, The New York Times og The Washington Post, stod for til sammen 23 prosent av alle oppslagene. 

annonse

– Denne statistikken understreker graden av konsentrasjon av oppmerksomhet mot en trang korridor av nyhetskilder, sier Diakopolous, en av ekspertene som har jobbet med studien. 

Les også: Eleven som ble hengt ut for trakassering av en indianer saksøker CNN

Venstrevridd dominans

Det fremgår også av resultatene at hele 62,4 prosent av alle artiklene som ble undersøkt kom fra venstrevridde publikasjoner. Til sammenligning var kun 11,3 av dem fra kilder som anses for å være mer høyreorienterte. 

Det produseres mer nyheter på venstresiden, noe studien også tar høyde for. Det anslås at det produserer 2,2 ganger flere nyheter i venstrevridde publikasjoner enn i høyrevridde. Likevel har forskerne funnet frem til at nyheter fra venstrevridde publikasjoner er hele 3,2 ganger mer frekvente blant Googles toppsaker. 

Google selv avviser anklagene. 

annonse

– Vi har ingen innsikt i metodikken disse forskerne brukte, sier en talsmann for IT-giganten.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon