De tre gateselgerne Rachid Afati (t.v), Ouziad Younes og Abdessamad El Joud (t.h) er de hovedmistenkte for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen.. Her er de tre avbildet da de ble pågrepet på en buss på vei fra Marrakech. Foto: 2M.ma / NTB scanpix.
annonse

De tre drapstiltale mennene som drepte norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24), ville reise til Syria for å slutte seg til den såkalte islamske stat, men hadde ikke råd.

annonse

Da bestemte de seg for å drepe utenlandske turister i Marokko, i den islamske terrorgruppens navn.

annonse

Under avhør har mennene fortalt inngående om deres IS-sympatier og om hvordan de oppsøkte turister for å drepe dem på «IS-måten». Det er VG som skriver om dette etter å ha fått tilgang på rettsdokumentene.

Ønsket mer islam

Mennene skal ha hatt lav utdannelse, vært arbeidsledige, hatt tidligere fengselsdommer og dårlig økonomi. Sammen snakket de om hvordan Marokko ikke lenger levde i tråd med islam. De ønsket å reise til Syria men hadde altså ikke råd til reisen. De hadde planlagt både kjemiske angrep og direkte angrep på politiet, men endte opp med å dra til  Imlil-fjellene for å angripe utenlandske turister.

annonse
annonse

Les også: Kvinne dømt til samfunnstjeneste for deling av drapsvideo fra Marokko

– Bevæpnet med kniv, angrep vi dem om natten, har hovedmannen Abdesamad El Joud forklart i et rettslig avhør.

Filmet drapene

annonse
Reklame

De skar i teltet til veninnene fra Norge og Danmark med en stor kniv og utførte grusomme handlinger mot jentene mens en av dem filmet det hele slik IS pleier å gjøre. Hovedmannen El Joud, som tidligere skal være dømt for terrorrelatert virksomhet, ble løslatt fra fengsel i 2016.

Mennene ser på seg selv som salafister og jihadister og mener seg tilknyttet IS. De ble radikaliserte blant annet ved å se på IS-videoer sammen.

– Jeg ønsker å uttrykke anger for det jeg har gjort, og jeg ber Allah om å tilgi meg for drapet, sa El Joud ifølge dokumentene.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.