Resett har tidligere skrevet at en kinesisk delegasjon vil besøke Stortinget onsdag. Utenfor har flere organisasjoner som blant annet representerer tibetanere og uigurer fått lov til å demonstrere. Det kan skape uventede problemer.
Like før jul i 2018 besøkte en kinesisk delegasjon det danske Folketinget. Utenfor var det en enmannsdemonstrasjon. Mannen som demonstrerte bar et tibetansk flagg. Den kinesiske delegasjonen nektet å forlate bygningen så lenge det var fare for at de kunne se flagget, skrev dr.dk.
På overflaten var alt glede og moro.
– Han der ute har rett til å demonstrere. Vi er ikke fornærmet Det er greit for oss, sa en talsmann for kineserne til Berlingske samme dag.
En annen virkelighet
Men virkeligheten var ganske annen, kunne Dansk Radio fortelle. Bak Christiansborgs tykke vegger ville de kinesiske besøkende ikke forlate bygningen i det hele tatt så lenge det var et tibetansk flagg utenfor døren. Bak fasaden ble det presset på Københavns politi. Sjåføren fra det private firmaet som kjørte delegasjonen ringte politiet flere ganger for å få dem til å fjerne demonstranten, noe politiet ikke ville gjøre.
Til slutt ble den kinesiske delegasjonen i stedet lukket ut bakdøren. Men flagget kunne de nok se. Da demonstranten og journalistene som stod ved hoveddøren forstod at delegasjonen ville gå ut en bakdør sprang de dit. Da var kineserne i ferd med å gå inn i bilene sine.
Trolig vanlig praksis
Dansk Radio klarte ikke å finne ut hvem som stod bak den hårsåre og demonstrative kinesiske oppførselen. Utenriksdepartementet nekter for å ha gitt beskjed om å presse politiet til å fjerne demonstranten. Men mye tyder likevel på at holdningen om at er kinesisk delegasjon i utlandet skal slippe å se flagg fra Tibet, Øst Turkestan eller Taiwan er kinesisk politikk som ambassadene er pålagt å følge opp.
På 90-tallet deltok et fotballag med unge jenter fra Taiwan (The Republic of China) Norway Cup. De viftet med sine taiwanske flagg. Det førte til at den kinesiske ambassaden i Oslo kontaktet ledelsen i Norway Cup, som forbød de taiwanske jentene å bruke deres eget flagg. De unge jentene satt gråtene igjen på gressmatten.