Donalt Trump Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Etter tiår uten framskritt har USAs president Donald Trump gjort et nytt forsøk på å få gjennom en ny plan for innvandring, trass i skepsis i Kongressen.

I en tale i rosehagen til Det hvite hus torsdag forsøkte Trump å overtale amerikanerne og lovgiverne om behovet for en reform av USAs innvandringssystem.

– Vi diskriminerer genier og intelligens, sa Trump om det nåværende innvandringssystemet, som han mener i for stor grad er fordelaktig for familier.

annonse

– Det vil ikke lenger være tilfelle når den nye planen vedtas, sa han.

Presidenten la til at det nye innvandringssystemet vil være gjenstand for misunnelse over hele verden.

Reformplanen, som Trumps svigersønn Jared Kushner står for, innebærer en styrking av grensesikkerheten og en overhaling av systemet med grønne kort som gir innvandrere permanent opphold.

I den nye planen prioriteres innvandrere med faglige kvalifikasjoner, mens det i dag først og fremst er familie og pårørende til innvandrere som alt er i USA, som prioriteres.

annonse

Les også: Trump er en fantastisk taler

Snur systemet

Slik situasjonen er i dag, går 66 prosent av de grønne kortene til folk med familie i USA og 12 prosent til folk med faglige kvalifikasjoner. I det nye systemet blir tallene omvendt og 57 av de grønne kortene skal gå til kvalifiserte søkere.

– Og vi vil se om vi kan gå enda lengre. Dette vil føre oss på linje med andre land og gjøre oss konkurransedyktige globalt, sa Trump.

Green card-lotteriet blir fjernet og hovedtyngden av de grønne kortene vil gå til dyktige studenter slik at de kan bli i USA, profesjonelle og akademikere. Faktorer som alder, engelskkunnskaper og jobbtilbud vil også vektlegges.

Det foreslås også at innvandrer skal lære seg engelsk, ha grunnleggende kunnskaper om amerikansk historie og samfunn og bestå en samfunnsfaglig prøve for å få oppholdstillatelse.

annonse

Les også: Trump trapper opp kampen mot Huawei

Motbør

Men forslaget vil møte motbør blant skeptiske republikanere i Kongressen, for ikke å snakke om Demokratene.

Nettopp på grunn av splittelse mellom de to partiene har det i minst 30 år ikke vært mulig å gjennomføre noen skikkelig reform av innvandringssystemet, og det ser ikke enklere ut med et viktig valg på horisonten.

Planen tar ikke opp situasjonen til millioner av innvandrere som allerede er i USA, inkludert hundretusener av unge såkalte drømmere, som kom til USA som barn. Drømmerne har vært en prioritert sak for Demokratene, mens konservative republikanere er mer opptatt av å begrense innvandringen.

Penger til mur

Lite er opplyst om hva som planlegges for økt grensesikkerhet, noe som er en høyt prioritert sak for Trump foran valget neste år. Men det er klart at planen innebærer en ny mur langs enkelte strekninger og tiltak for å kontrollere samtlige biler som krysser grensa.

I fjor forsøkte demokratene og noen republikanere å utarbeide et kompromiss med Trump som ville ha hjulpet de såkalte drømmerne og samtidig gitt Trump noe penger til grensesikkerhet. Men planen kollapset da Trump krevde begrensninger i den lovlige innvandringen. Konflikten endte med en nesten månedslang nedstengning av statsapparatet tidligere i år.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon