Det er strengere regler for fravær i videregående skole enn i introduksjonsprogrammet for flyktninger.
I Frps innvandringspolitiske utvalg kommer det frem at det er mindre strenge regler for elever i introduksjonsprogrammet enn i videregående skole. Mens elever på videregående har en generell fraværsgrense på ti prosent, er det ikke noen slik generell grense på introduksjonsprogrammet.
Det er også mindre strenge regler for fravær ved sykdom. Flyktninger som går på introduksjonsprogrammet kan benytte egenmelding på opp til tre dager, fire ganger i året. Elever i norsk skole må levere sykemelding fra første dag med sykefravær, og kan bare trekke fravær etter dag fire, om de ikke er kronisk syke.
Muligheter for permisjon
Flyktninger har videre mulighet til søke permisjon ved legebesøk, tannlegebesøk, jobbintervju eller når barn begynner på skole og i barnehage. Man kan også få fri ved dødsfall i nær familie. Dette kan det være mulig å få fri til for skoleelever også, men det vil være opp til skolen å vurdere.
Elever som ikke er medlemmer av statskirken kan ta fri to dager i året i forbindelse med religiøse høytider. Flyktninger har ikke tilsvarende rigide begrensinger.
Avviser
– Det stemmer ikke, sier han til Resett.
– Den enkelte har rett og plikt til å delta i den kommunen hun eller han blir bosatt. Introduksjonsprogrammet er helårlig og på fulltid og har et større omfang enn videregående opplæring. Eleven i introduksjonsprogrammet kan ikke selv velge å takke nei til eller avbryte programmet, da mister hun eller han rett til kvalifisering og økonomiske ytelser, inkludert økonomisk sosialhjelp. Elvene på videregående har på sin side rett, men ikke plikt til å delta. Stort fravær kan føre til at den enkelte ikke får halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter.
Vurderer ingen endringer
– Har det vært vurdert regelendringer?
– Nei.
– Er ikke dette en urimelig forskjellsbehandling?
– Nei, denne forskjellen har en saklig begrunnelse. Introduksjonsprogrammet skal være en forberedelse til ordinært arbeid, og rammene skal derfor være som i arbeidslivet. Dette er ikke forskjellsbehandling fra videregående skole, men en tilpassing mellom de to formene for undervisning.
Innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim i Fremskrittspartiet er uenig med sin egen regjering. Han sier at Fremskrittspartiets innvandrings- og integreringsutvalg oppdaget at det er stort fravær i introduksjonsprogrammet, og at de derfor har foreslått flere tiltak for å løse dette.
– Vi er ikke enig med statsekretæren om at endringer er uaktuelt, vi mener det er helt nødvendig med regelendringer, sier Helgheim.
Les også: Jan Tore Sanner møter seg selv i døra – hatefulle ytringer i Høyres eget kommentarfelt
Vil stramme inn
Han tror at det er et større problem at personer blir borte over lang tid på grunn fødsler og sykemeldinger som muligens er gitt ut for lett.
– Vi foreslår derfor at permisjonstiden reduseres til 12 uker og at det tilrettelegges for deltagelse minst 1 til 2 dager uken. Videre vil vi ha bedre kontroll ved sykemeldingene som skrives ut og vi har tatt til orde for å generelt stramme inn på mulighetene for fravær,