Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Da VG skrev om at Trond Giske svingte seg på dansegulvet, var metoo-avsløringene bakgrunnen for at det kunne bli en sak. Nå rammes VG av den samme mediedynamikken.

Nå er det altså avslørt. Nettavisen viderebringer i dag detaljer fra klagen fra den unge kvinnen Sofie mot VG, etter at avisen omtalte hvordan hun hadde danset med Trond Giske på Bar Vulkan.

Les også: Giske-saken: PFU-klage knytter VG-kommentator til varsler

annonse

Her kommer det fram at politisk kommentator Anders Giæver hadde vært i kontakt med Knut Sandli i Fagforbundet, mannen som først fikk saken til å rulle i Ap-maskineriet ved å varsle partiledelsen.

Og, som det har kommet fram blant annet i VGs egen evaluering, så var det nettopp et slikt varsel VG trengte for å legitimere at de lagde et stort oppslag om saken.

«Rock on i konspiland». Det var svaret fra Anders Giæver, da flere stilte spørsmål om han kunne ha vært delaktig i kulissene da VG med store krigstyper omtalte at Trond Giske hadde danset på utestedet Bar Vulkan i Oslo.

Noen pressefolk vil nok påpeke at dette ikke  er så uvanlig. Det skjer ganske ofte at journalister snapper opp saker via venner, bekjente og sosiale nettverk.

annonse

Men denne saken er spesiell. Det dreier seg om en maktkamp internt i Arbeiderpartiet, hvor VG sammen med Dagens Næringsliv hadde kjørt sak på sak om den tidligere AP-nestlederen, basert på det som både var relativt alvorlige og det som senere viste seg å være relativt ubetydelige anklager.

Mange har jublet for medienes metoo-dekning, men det er ikke til å stikke under en stol at flere også har reagert på særlig VG og Dagens Næringslivs stormløp mot Ap-nestlederen.

En del av det som også gjør dette spesielt var at da VG kjørte saken, hadde Frithjof Jacobsen nettopp trukket seg som politisk kommentator, på grunn av hans forhold til Ap-politikere Jette Christensen, som er regnet som en av Hadia Tajiks nære allierte i maktkampen internt i Arbeiderpartiet.

Jacobsen, også kjent som «Joffen» og Giæver er også personlige venner, noe VG-kommentatoren selv ga uttrykk for på den første VG-podcasten etter at Jacobsen trakk seg. Podcasten som tidligere het «Giæver og Joffen», nå heter den «Giæver og gjengen»

Og ja, dette er den samme Frithjof Jacobsen som dukket opp på Hadia Tajiks «seiersfest» sammen med kjæresten Kristian Skard, ja, den tidligere Dagens Næringsliv-journalisten som var den første som begynte å skrive om sakene som førte til Giskes avgang.

annonse

Les også: Medie-eliten elsker Hadia Tajiks pølsefest med journalister, men totalslakter at Tor Mikkel Waras venner stiller opp for ham

På festen var også VGs politiske journalister Lars Joakim Skarvøy, Marie Melgård og Bjørn Haugan .Skarvøy er nå avskiltet og i permisjon, mens Melgård har blitt flyttet til en annen avdeling internt i VG-huset.

Hver for seg er kanskje ikke dette alarmerende opplysninger. At noen er venner trenger ikke ha noe å si, at noen går på en fest trenger ikke bety noe for dekningen og at noen blir kjærester trenger ikke påvirke sakene de har skrevet om.

Ikke nødvendigvis. Men når alle disse opplysningene sammenstilles, fremstår helheten likevel annerledes. Det tegner seg et bilde av en avis der politiske reportere og kommentatorer har vært aktive pådrivere i et maktspill for å få Giske fjernet fra Ap-tronen og fordømt til de mer politisk perifere jaktmarker.

Dette vet selvsagt VG-ledelsen. Akkurat som at det var bakgrunnen og alle varslene mot den tidligere Ap-nestleder Trond Giske som gjorde at at hans opptreden på dansegulvet ble en sak, er det alle indikasjonene om at VG har vært delaktige i en kampanje mot Giske som nå gjør at slektskapet mellom Sandli og Giævre blir et tema.

Les også: Alle VG-journalistene bak Giske-saken skal ha blitt flyttet

Da er det fascinerende å se hvordan de selv imøtegår temaet: Med den absolutt største taushet.

Det er verdt å huske på for en politiker eller maktperson, neste gang en journalist fra avisen stikker en mikrofon i ansiktet deres og avkrever dem svar.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon