Tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen. Arkivfoto fra 2013. Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix
annonse
annonse

Tidligere fiskeriminister og fylkesmann Svein Ludvigsen må forklare seg i åpen rett under rettssaken mot ham i juni. De fornærmede blir imidlertid skjermet.

Både Ludvigsen selv og bistandsadvokatene til de fornærmede hadde bedt om at rettssaken skal gå bak lukkede dører når Ludvigsen og de tre fornærmede skal forklare seg.

Nord-Troms tingrett besluttet onsdag at dørene ikke skal lukkes når Ludvigsen forklarer seg i rettssaken der han er tiltalt for å ha tvunget unge asylsøkere til seksuell omgang ved å utnytte sin stilling som fylkesmann eller tidligere fylkesmann.

annonse

Rettssaken starter 11. juni og skal pågå fram til 20. juni i Nord-Troms tingrett.

Svein Ludvigsen erkjenner ikke straffskyld i saken.

Les også: Svein Ludvigsen-saken og Resett

Offentlig interesse

Ludvigsens forsvarer begrunnet begjæringen med at de fornærmedes identitet og innholdet i deres forklaringer ikke skal avsløres for allmennheten. Advokaten viser til at Ludvigsen vil måtte imøtegå og kommentere de fornærmedes forklaringer i detalj.

annonse

Retten tar ikke denne begjæringen til følge.

– Det er åpenbart at det knytter seg en betydelig offentlig interesse til dette. Hensyn til at pressen og allmennheten får innsyn i denne del av hovedforhandlingen må veie tyngre enn hensynet til det tiltalte skal forklare om de fornærmede, skriver retten.

Skambelagt

Tingretten påpeker i sin avgjørelse at det er en klar hovedregel at rettsmøter skal gå for åpne dører, og at det er et grunnleggende prinsipp.

Retten konkluderer likevel med at forklaringene til de tre fornærmede skal gå bak lukkede dører, men pressen gis anledning til å være til stede.

De tre har begrunnet kravet med at det skal gis forklaringer om private, intime og sensitive hendelser som er skambelagt, ikke minst i deres kultur.

annonse

To av de tre skal forklare seg i retten, mens retten skal få avspilt opptak av et avhør med den tredje.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon