USA skal ha utviklet en ny missilteknologi som vil opprettholde landets maritime militære overlegenhet vis-à-vis Kina i Øst-Asia i lang tid fremover.
Ifølge Forbes, er missilet kjent som Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) og kan ta ut militære fartøy fra en avstand på hele 935 kilometer. Det er svært treffsikkert og har stealth-kapasiteter som gjør det nesten umulig for rivaler å oppdage og skyte ned. Det kan installeres på en myriade amerikansk militært utstyr – som militærfly, ubåter og krigsskip – samt brukes av soldater på land.
LRASM gir USA kapasiteten til å nå potensielle militære fartøy langs hele Kinas kystlinje og nærliggende maritime områder – som Øst-Kina- og Sør-Kina-havet – fra en trygg avstand. Slike kapasiteter vil gi USAs militære en viktig taktisk fordel ovenfor sin kinesiske rival i tilfelle en militærkonflikt i regionen.
Les også: USA gir opp hangarskip, satser på robotmarine mot Kina
Kinesiske myndigheter har lenge fokusert på å gjøre Kinas maritime nærområder potensielt utrygge for USAs marine i tilfelle konflikt. Kommunistpartiet har tatt flere grep for å forsøke å gjøre Kinas marine (PLAN) til den dominerende sjømakten i Øst-Asia, og ønsker å ha kapasiteten til å ekskludere USAs marine helt fra området hvis ønskelig.
Gamechanger?
Artikkelforfatter, forsvarseksperten Loren Thompson fra The Lexington Institute, mener at LRASM kommer til å sette en stopper for Kinas aspirasjoner om å militært dominere sine maritime nærområder med det første. PLAN skal ikke for øyeblikket ha noen måte å kontre slike missiler, som ikke genererer et sporbart radiosignal eller en infrarød signatur.
Thompson mener at LRASM kommer til å «raskt håndtere de fleste kinesiske krigsskip» på en svært kostnadseffektiv måte, og representerer den beste løsningen for USA opprettholde sin militære overlegenhet vis-à-vis Kina på ubestemt tid. Han kaller missilet en gamechanger for USA når det kommer til utfordringen som PLAN raske militære fremvekst representerer for amerikanerne i Vest-Stillehavet.
Les også: USA, India, Japan og Filippinene med felles militærøvelser i Sør-Kina-havet