Sivile opprørere protesterer mot den sittende militærjuntaen i Sudan. Til tross for helt uklare politiske forhold og maktskifte i landet har danske myndigheter jobbet i det skjulte for å tvangsreturnere asylsøkere fra Sudan. Foto: AP /NTB scanpix

Midt under folkeopprøret i Sudan er danske innvandringsmyndigheter i dialog med landets militærjunta i et forsøk på å tvangsreturnere asylsøkere.

annonse

Tirsdag vil en sikkerhetsrådgiver fra det danske utenriksdepartementet reise til Sudans hovedstad Khartoum for møter med de sittende myndighetene i landet, skriver avisa Politikensøndag.

Danmark ønsker å tvangsreturnere fire avviste asylsøkere og innledet kontakten med Sudan allerede da landets avsatte president Omar al-Bashir satt ved makten, men har opprettholdt prosessen med militærjuntaen som overtok.

I mars var en oberstløytnant og en oberst fra Sudans sikkerhetsmyndigheter på besøk i Danmark hvor de intervjuet ti asylsøkere som er avvist av danske innvandringsapparatet. Fire av de ti fikk innreisepapirer og skulle sendes tilbake, men utsendelsen ble avlyst på grunn av at store demonstrasjoner kunne innebære en risiko for dansk politi som skulle ledsage de fire.

Militærjuntaen i Sudan er enige med opprørsbevegelsen om en overgang til sivilt styre, men drøyer med å undertegne avtalen. Likevel forsøker danske myndigheter å ha et «konstruktivt samarbeide» med landet og sier de forventer at tvangsreturen vil skje i overskuelig framtid.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.