Skjermbilde fra Twitter.

Farukh Qureshi, leder for Oslo fengselsfunksjonærers forening og medlem av organisasjonsutvalget i Arbeiderpartiet, synes det er helt forferdelig at i det nye budsjettet for kriminalomsorgen så har man nå kuttet ut havregryn og knekkebrød til de innsatte i norske fengsler.

annonse

Fra før av så hadde abonnement på tidsskifter og aviser blitt avsluttet. Nå må fangene bruke av sine egne penger for å kjøpe en avis eller knekkebrød. Tenk på det dere – norske fanger må altså nå gjøre det samme som en lovlydig norsk arbeider må – kjøpe alt selv!

Buhu!

Qureshi skriver en tåredryppende kronikk i Aftenposten hvor selv sterke menn må bli rørt av sitatene han nevner fra reaksjonen til noen av de innsatte da de fikk vite at de ikke lenger fikk gratis havregryn og knekkebrød:

«Jeg har vært inn og ut av fengsel i 20 år, men det har aldri vært så ille som nå. Det er bare oppbevaring, og nå tar dere havregryna også? Dere kan jo like godt begynne med vann og brød».

Ja, la oss gjøre det! Hele poenget med å sitte i fengsel er jo at det skal være en straff, ikke et sted hvor man syr puter under armene på mennesker som har begått alvorlige forbrytelser. Vann og barkebrød kunne være en god start for fangene og et kurs i alminnelig folkeskikk noe for Farukh Qureshi. Han skrev nemlig dette på Twitter den 15 august 2018:

«En blodtørstig Listhaug vil sannsynligvis synke enda lavere og fortsette med sin splittende og giftige retorikk – de ekstreme kreftene vil få ny næring og polariseringen/hatet vil nok bli enda tydeligere fremover; skrekk og gru!»

Skjermdump fra Twitter.

Istedet for sin grenseløse omsorg ovenfor forbrytere kunne kanskje Qureshi oppklare hva han mener med «ekstreme krefter». Hvem er det tro? Hva er ekstremt for en som synes det er grusomt at havregryn blir fratatt en drapsmann? Her kan man bare spekulere men mye kan tyde på at denne tweeten tilsier at ekstremt for Qureshi sannsynligvis er de som er uenig med ham selv og Arbeiderpartiet, slik som Listhaug og lesere av Resett feks.

Les også: Kalte Listhaug «blodtørstig» – nå er han Aps toppkandidat i Oslo-bydel

Hele poenget med kriminalomsorgen er at den har ansvar for å gjennomføre varetektsfengsling og straffereaksjoner på en måte som er betryggende for samfunnet og som motvirker straffbare handlinger. Da kan det ikke oppleves som å tilbringe noen år i en feriekoloni når man sitter i fengsel. Det må være svært avskrekkende slik at forbryteren aldri vil sitte i fengsel igjen og det må også være slik at den insatte får føle straffen for det han har gjort.

Hvorfor ikke innse fakta? De fleste som sitter i fengsel for alvorlige forbrytelser er ikke bra mennesker. Hvorfor skal man sette inn så mye ressurser på å integrere dem i samfunnet igjen etter endt dom? Selv om man har sonet ferdig straffen så betyr jo ikke det at man automatisk har blitt et lovlydig og godt menneske. Det er jo en grunn for at naboer blir varslet når en dømt pedofil bosetter seg et sted. Man ansetter ikke en sådan i en barnehage i den tro at han har sonet ferdig straffen og dermed så har han sluttet å være en overgriper.

Se på Metkel Betew kjent fra NOKAS-ranet feks. Han fikk forvaring i 16 år med en minstetid på ti år for sin rolle i ranet og på grunn av at han tidligere var dømt for to grove ran, samt forsøk på grovt ran. Når han i 2014 ble løslatt på prøve etter å ha sonet minstetiden på ti år, hva gjør han da? Jo han begynner å smugle narkotika! Han hadde vel knyttet gode kontakter i det miljøet mens han satt i fengsel. Så nå er han tilbake på forvaringsdommen sin igjen på 16 år.

Noen som tipper at han blir løslatt igjen slik at han kan foreta nye alvorlige lovbrudd? Qureshi?

I AP mannens verden er det sikkert det at Betew ikke fikk knekkebrød i fengselet lenger som vil være unnskyldningen for at han begår nye lovbrudd igjen. Men hvis han fikk servert champagne og russisk kaviar i cella hver dag av fangevoktere med hvite sikehansker, så ville han nok vite å forandre seg å bli en god borger når han slipper ut igjen ja, ikke sant Qureshi?

Det kan virke som om et av opptakskravene for å bli med i Arbeiderpartiet er at man er helt i tåka.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.