Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og president i Norges Røde Kors Robert Mood under en stor skredøvelse på Finsefjellet. Den tidligere generalen er nå aktiv i MDG. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Robert Mood har vært grønnkledt store deler av sitt liv. Nå er den tidligere hærsjefen også blitt grønn politisk.

annonse

Han frykter klimaendringene vil skape trøbbel for NATO, ifølge VG.

– Vi vet at det er tre eksistensielle utfordringer menneskeheten står overfor: Den ene er atomvåpen, det andre er naturødeleggelsene og det tredje er konsekvensen av klimaendringene, sier Mood.

– Hvis vi venter med å sette en ny retning i 10 eller 15 år er jeg helt sikker på at vi kommer til å stå oppe i både sikkerhetspolitiske situasjoner og naturødeleggelser som kommer til å gjøre det uhyre vanskelig å sette en ny kurs.

I 2012 var Robert Mood sjef for FNs observatørstyrke i Syria. Han antyder at IS var et resultat av klimaendringer, og at flyktningekrisen i 2015 bare var et forvarsel.

Den tidligere generalen frykter at klimaendringer kan splitte NATO:

– Det har definitivt potensiale for å skape splittelse i NATO når Italia, Hellas og sydlige NATO-land blir utfordret. Da er vi igjen tilbake til det som er mest frustrerende: At hvis vi hadde startet et ordentlig massivt arbeid basert på en krystallklar kriseforståelse i dag, så har vi ressurser, teknologi og kompetanse til faktisk å gjøre noe med det.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.