Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

En Oslo-kvinne ble nylig utsatt for det man kan karakterisere som hatefulle ytringer i Dagsavisens kommentarfelt på Facebook. Kommentarene ble stående i flere dager. 

Resett er blitt kritisert av mang og enhver for å ha tillatt hatefulle ytringer i kommentarfeltene. Det har imidlertid vist seg flere ganger at også andre medier har godtatt ytringer som kan oppfattes som rasistiske eller hatefulle. Det har for eksempel blitt avslørt at NRK har godtatt antisemittiske kommentarer hos seg. 

Lena Andreassen kommer fra Oslo og er relativt kjent for å ha sterke meninger om innvandring og islam. Hun har tidligere vært leder i Norwegian Defence League, som hun senere har distansert seg fra, grunnet ekstremisme i organisasjonen.

annonse

Les også: Jan Tore Sanner møter seg selv i døra – hatefulle ytringer i Høyres eget kommentarfelt

Hengt ut som rusmisbruker

I kommentarfeltet under en av Dagsavisens saker på Facebook tok Lena Andreassen den britiske kommentatoren Katie Hopkins i forsvar, i forbindelse med sistnevntes nylige Norgesbesøk. Katie Hopkins er verdenskjent for sine sterke meninger om innvandring, islam og feminisme.

annonse

Forsvaret av Katie Hopkins i kommentarfeltet hos Dagsavisen utløste personhets mot Lena Andreassen. Hun blir blant annet hengt ut som rusmisbruker, og i den mest alvorlige kommentaren legges det ingenting imellom hva gjelder karakteristikker av Andreassen som person.

– Personlig vil jeg kalle deg en hjernedød, høyreekstrem fitte som finner opp sin egen sannhet for å spre hat, fordommer og score billige politiske poeng, skriver debattanten. 

Ble stående

Kommentarene ble stående inntil nylig, til tross for at Lena Andreassen varslet Dagsavisen om dem allerede samme dag som de ble skrevet. Resett har fått tilgang på korrespondanse mellom Andreassen og Dagsavisen, samt en melding fra politiet.

– Kommentarene ble skrevet på torsdag forrige uke. Jeg kontaktet Dagsavisen samme dag som de ble skrevet. Jeg sendte blant annet melding til Facebook-siden deres da. Senest klokken to i dag stod kommentarene der ennå. Det endte med at jeg måtte ta kontakt med redaktøren for å få det fjernet. Han skulle få den ansvarlige til å se på det. Etter det forsvant de, forteller Andreassen til Resett.

Hun sier hun aldri har sett kommentarer av dette kaliberet i Resett.

– Mange mener at det er så mange stygge kommentarer i Resett, men jeg kan si at jeg aldri har sett så stygge kommentarer hos dere, som jeg nå har fått rettet mot meg i Dagsavisens kommentarfelt. 

annonse

– Jeg pleier ikke å reagere så veldig på personangrep, men denne gangen kjente jeg at dette er ikke greit.

– Ikke greit

Dagsavisen-redaktør Eirik Lysholm vedgår at det ikke er greit å bruke de ukvemsordene Lena Andreassen ble utsatt for i deres kommentarfelt.

– Det er ikke greit, og derfor ble det også fjernet da jeg via mail ble oppmerksom på dette i dag. Vi ønsker en ordentlig og skikkelig debatt på våre Facebook-sider, og håper Resetts engasjement og interesse i dette tilfellet er et signal om at også Resett vil følge en praksis om å slå ned på det man tidligere har akseptert av åpne eller skjulte trusler, hets og ufine karakteristikker. Her har vi et felles ansvar for å bidra til at debatten føres i en god tone, slår Lysholm fast.

Les også: Dagsavisen stenger sine kommentarfelt

Språkbruk

Nylig besøkte den profilerte britiske mediepersonligheten Katie Hopkins Oslo, og filmet i den forbindelse en video fra Oslos østkant, der hun tok for seg ulike problemer i norske parallellsamfunn. Denne videoen ble siden ubønnhørlig kritisert av venstrevridde debattanter, og på lederplass i Dagsavisen. På spørsmål om ikke Dagsavisen språkbruk i denne kronikken kan være med å bidra til at andre bedriver personhets, svarer Lysholm følgende:

– Vår lederartikkel ble publisert etter den kommentaren det her vises til, så de to sakene kan umulig ha noen sammenheng. Det er i så fall en konstruert problemstilling som Resett selv må stå for. 

– Som vi skriver i lederen, anstrenger vi oss normalt for å holde en sober tone uten banneord, men i dette tilfellet ble det gjort et unntak, der vi på folkelig britisk ba kvinnen slutte med å fortelle løgner om et område som er velfungerende, etnisk blandet og på vei opp med fredfulle parker, populære restauranter og et yrende kaféliv.

Politiet: – Kan være straffbart

Lena Andreassen har også vært i kontakt med politiets nattpatrulje på Facebook. De har, ifølge en melding Andreassen har mottatt, sett på den kommentaren som fremheves i denne artikkelen, og bedømmer at den er «i gråsonen mellom ytringsfrihet og straffbar ytring».

annonse

Videre har de meddelt Andreassen om at dette er noe hun kan anmelde.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon