President Alexander Van der Bellen da han møtte pressen tidligere denne uken. Foto: AP / NTB scanpix

Brigitte Bierlein er utpekt som ny midlertidig statsminister i Østerrike fram til det holdes nyvalg. Hun blir landets første kvinnelige regjeringssjef.

annonse

– Jeg skal forsøke å gjenreise østerrikernes tillit, sa hun ved president Alexander Van der Bellens side torsdag.

Bierlein skal danne regjering etter at statsminister Sebastian Kurz måtte gå av mandag da han ble felt etter et mistillitsforslag.

Bierlein er 69 år gammel og har vært leder for grunnlovsdomstolen. Hun har tidligere vært dommer og aktor. Van der Bellen kaller henne en «klok, framsynt og svært kompetent person».

Kurz var den første statsministeren i landets historie som har blitt felt ved et mistillitsforslag. Forslaget var lagt fram av sosialdemokratiske SPÖ og ble støttet av det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ). FPÖ satt i regjering med Kurz’ konservative parti ÖVP.

Regjeringssamarbeidet tok slutt etter at de tyske avisene Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung publiserte en video der FPÖs daværende leder Heinz-Christian Strache tilbyr en russisk kvinne, som hevdet å være niesen til en russisk oligark, lukrative offentlige kontrakter i Østerrike i bytte mot valgkampstøtte.

Strache måtte gå av som partileder og visestatsminister, og Kurz sparket innenriksminister Herbert Kickl som var FPÖs generalsekretær da Strache var leder.

SPÖ fremmet mistillitsforslaget fordi Kurz ikke rådførte seg med nasjonalforsamlingen da han skiftet ut statsrådene fra FPÖ med folk fra sitt eget parti. Planen er å holde nyvalg i begynnelsen av september.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.