Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Nordmenn har ikke flyskam får vi høre. Vi flyr heller enn å bruke transport som ifølge «eksperter» vil få sola og planeten vår sin egen bevegelse til å stoppe klimaforandringene på jorda. (Ironi) Men hvorfor er det slik tro? Hvorfor flyr nordmenn heller enn å bruke tog feks?

Vi tok for oss en tenkt familie på fire. To voksne og to tenåringsbarn. De skulle starte fra Oslo lufthavn på Gardermoen og reise til Bodø tur retur med avgang den 10 juli i år og retur den 24.

Les også: Svensker er flaue over å fly – nordmenn flyr mer enn før

annonse

Hvis de tok toget på rimeligste vis, det vil si kun standard seter i vanlig avdeling uten noe som helst ekstra, så endte vi opp med en total pris på 6164 kroner. VY kaller dette for minipris. Turen ville starte fra OSL klokken 23.40, 10 juli med ankomst Bodø klokken 17.32 den 11 juli. En reisetid på 18 timer. Returen ville være fra Bodø den 24 juli med avgang klokken 12.28 med ankomst OSL den 25 juli klokken 06.16. Den totale reisetiden her ville være rundt 18 timer.

Skjermdump fra VY.

Totalt ville altså denne turen for vår familie på fire koste 6164 kroner med en total reisetid på 36 timer.

Hvis den samme familien tok fly fra OSL den 10 juli til Bodø, så ville avgang ha vært klokken 21.30 med ankomst Bodø lufthavn klokken 23.00. En reisetid på 1.30 timer. Returen ville ha vært fra Bodø den 24 juli klokken 07.05 med ankomst OSL klokken 08.35. Samme reisetid her også en, en og en halv time.

Skjermdump fra seat24.
annonse

Det ville gitt en total reisetid på 3 timer. Men hva med prisen? Vi valgte å fly på rimeligste måte med Norwegian til Bodø og med SAS på hjemreisen. Total pris for en standard billett for vår familie på fire ble på 6771 kroner.

Denne familien kunne altså ha spart 607 kroner på å ta toget, vel å merke på aller billigste måte uten komfort eller mat og drikke av noe slag. Med en så lang reisetid ville det ha vært svært ubehagelig for ikke å si nærmest umulig. Hvis man derfor valgte å reise samme strekning med tog med sovekupe og mat, så ville prisen ha kommet på 11.444 kroner.

Les også: Gi pokker i Trædal/VG og bruk fly med god samvittighet

Så den reelle situasjonen her er at å ta toget for en familie på fire fra OSL til Bodø tur retur vil koste deg 4673 kroner mer enn hva det vil å ta fly. Da har vi ikke engang snakket om de 33 timene i reisetid som man vil få ekstra i forhold til å ta flyet.

Så til de som mener at vi skal føle skam over å fly: dere kan kanskje betale mellomlegget? Reisetiden får man jo ikke gjort noe med før de som bestemmer i dette landet får lagd lyntog eller på annen måte får kortet ned reisetiden for folk. Vi husker ordet «tidsklemme» som ble så populært for noen år siden. Folk har jo dårligere tid i dagens samfunn enn hva man hadde før i tiden. Man må jo skynde seg tilbake på jobb slik at man kan betale mer skatt må vite…..

Før politikere og andre som hyler opp om klimagasser og flyskam får lagd alternativer som er bedre enn å fly, så har jeg kun en ting å si til dere:

Hold kjeft!

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon