Taliban utelukker en snarlig våpenhvile i Afghanistan, der opprørerne gjennomfører daglige angrep mot landets sikkerhetsstyrker og deres allierte fra USA og NATO. Foto: AP / NTB scanpix

Taliban kommer ikke til å legge ned våpnene med det første, men fortsetter forhandlingene med USA, sier opprørernes leder Haibatullah Akhundzada.

annonse

Utsendinger fra USA og Taliban har gjennomført seks forhandlingsrunder i Qatar, uten at dette har gitt synlige resultater.

– Døren er fortsatt åpen for dialog, understreker Taliban- bevegelsens leder Haibatullah Akhundzada.

Afghanistans president Ashraf Ghani tok til orde for en tre dager lang våpenhvile i forbindelse med starten på fastemåneden ramadan i begynnelsen av mai, men dette avviste Taliban.

I fjor gikk opprørerne med på en slik våpenhvile, men det kommer ikke på tale med det første, ifølge Akhundzada.

– Ingen må forvente at vi skal helle kaldt vann på den opphetede jihad-fronten og glemme våre 40 år med forsakelser, før vi har nådd våre mål, heter det i kunngjøringen fra Taliban-lederen.

Taliban ble drevet ut av Kabul da USA og andre vestlige land bombet en allianse av krigsherrer til makten for snart 18 år siden.

Anslagsvis 110.000 mennesker er drept i krigshandlinger siden, og rundt 5 millioner afghanere lever som flyktninger i og utenfor eget land.

Taliban kontrollerer nå omtrent halvparten av Afghanistan, der USA og NATO fortsatt har stasjonert soldater.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.