De to norsksomaliske søstrene fra Bærum som dro til Syria som tenåringer i 2013, er funnet i live i Syria av Aftenposten.
Da de to dro til Syria var de henholdsvis 16 og 19 år gamle. Nå er de 22 og 25. Aftenposten fant dem i den overfylte flyktningleiren al-Hol i Syria.
Søstrene er begge blitt mødre i Syria. 25-åringen har fått to barn, som er to og fire år gamle, mens den 22 år gamle søsteren har et fire og et halvt år gammelt barn.
Kvinnene vil at barna deres, som er norske statsborgere, skal få komme til Norge, men de setter som krav at også de som mødre, skal få være med.
Sammen med en tredje kvinne har de to søstrene passet på de fem foreldreløse barna som mandag ble hentet ut av leiren i Syria og overlevert til en delegasjon fra Utenriksdepartementet. De fem barna lander i Norge mandag kveld.
Søstrene vil ikke kommentere hva de nå mener om ekstremistgruppen IS. De to kvinnene fra Bærum er blant personene som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har etterlyst internasjonalt siden 2017.
Martin Bernsen i PST sier til Aftenposten at de ikke vil kommentere opplysninger om enkeltpersoner.
Under mandagens pressekonferanse om de fem barna som nå er hentet ut av Syria, ble statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) også spurt om sjansene for en eventuell hjemkomst for de to søstrene og deres barn.
– Vi kommer ikke til å gå i detalj om det. Det er eventuelt påtalemyndigheten som avgjør det, og det er viktig for eventuelt senere arbeid at vi ikke kommenterer det nå, sa Eriksen Søreide.
– Det er påtalemyndigheten som avgjør i hver sak, men denne regjeringen har gjort det forbudt å slutte seg til organisasjoner som ISIL. Det er forbudt etter norsk lov, sa Solberg.
Under intervjuet med Aftenposten forteller den yngste av søstrene at de to er meget godt kjent med oppmerksomheten de har fått etter den omfattende presseomtalen i Norge – og ikke minst etter at Åsne Seierstads bok «To søstre» kom ut.
De to kvinnenes far drev også en svært offentlig kampanje for å få barna sine tilbake til Norge.
Seierstad sier til NRK at hun mener det eneste riktige er å hente både kvinner og barn som har vært tilknyttet Norge. Hun har aldri møtt kvinnene hun skrev bok om. Nå håper hun å få høre deres versjon.
– Det er en historie verden fortsatt ikke kjenner i sin helhet, sier hun til NRK.