Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det gjelder lån uten renter. Avisens sjefredaktør hevder likevel at man ikke mener at man skal innfri muslimske særkrav.

Bergensavisen skrev nylig på lederplass om Fremskrittspartiets «siste desperate innvandringsutspill», som redaksjonen mener viser at partiet har noe å lære av islam. 

Utspillet avisen sikter til kom fra partiets innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim. Sistnevnte mener at det ikke skal være mulig å få bostøtte for folk som av religiøse grunner ikke vil ta opp boliglån.

annonse

Les også: Lege og skribent mener islamiseringen av Europa er en «konspirasjonsteori»

Tilpasning til islam

I lederen vedgår BA at det å tilby islamske lån vil kunne være en tilpasning til islam, men det indikeres at det er noe som anses uproblematisk. De passer også på å komme med et stikk til den borgerlige regjeringen. 

– Når vi ser hvordan norske myndigheter har latt forbruksbanker bruke ågerrenter de siste årene, så kan vel de fleste av oss – kristne som ateister – være enige om at det ligner synd. Regjeringen fører en politikk som skaper mer ulikhet, heter det i lederen.

annonse

Rettigheter og plikter

Sjefredaktør i BA, Sigvald Sveinbjørnsson, bedyrer overfor Resett at det ikke er sånn at de mener at det norske samfunnet skal innvilge muslimer særrettigheter.

– Nei, det gjør vi ikke. Alle borgere i Norge skal ha de samme rettigheter og plikter. Det får være opp til myndigheter som regulator og markedet om det tilbys såkalte islamske lån. Merk at slike lån nok ikke koster mindre enn andre finansieringsformer. Men vi ser ikke akkurat det store problemet i at det tilbys ulike finansieringsformer for folk som vil inn i boligmarkedet, uavhengig av hva de måtte tro på.

Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt man skal kunne få bostøtte, selv om man ikke tar opp boliglån, mener Sveinbjørnsson at det er «unaturlig» å skjerpe vilkårene. 

– Om du behøver bostøtte vil det være vanskelig å få lån i utgangspunktet. Under henvisning til at vi mener folk bør behandles likt, er det unaturlig å sette forutsetninger ved finansiering når stønad innvilges.

annonse

Særkrav

– Eller mener dere at alle som ønsker det skal kunne låne uten renter? Hvordan skal bankene tjene penger? 

– Nei, det mener vi ikke. Det foregår nå ganske utstrakt finansieringsvirksomhet gjennom islamske banker, som ikke opererer med renter – men med noe som kan minne om leie. For eksempel at du leier hus av banken, med rett og plikt til å kjøpe det til en fastsatt pris i fremtiden. Det vil i realiteten være det samme som et låneforhold, men rentene er bakt inn i prisen.

– Det skal ikke være en muslimsk særrettighet med slike muslimske lån, men muslimske lån skal heller ikke være tilgjengelig for alle? 

– Det bør jo selvsagt være åpent for alle. Og for eiendomsaktører som vil, er det jo ingenting i veien for å tilby en finansieringsform uten direkte renter, men hvor risikoen betales indirekte.

Les også: Bør muslimsk innvandring problematiseres?

Forbrukslån

På spørsmål om ideer i islam vi i Norge kunne lære av, svarer sjefsredaktøren følgende: 

annonse

– Det vi skriver i lederen er at regjeringen kanskje burde sett på rentenivået på forbrukslån, formidlet av de ulike forbrukslånsbankene, med tanke på forbudet mot ågerrenter. Dette er en låneform BA har vært sterkt kritisk til på lederplass, men vi registrerer at regjeringen ved Siv Jensen strammer kraftig igjen. Det er bra.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon