Speaker Nancy Pelosi. 24. mai, 2019. (AP Photo/Matt Slocum, File)

Forslaget blir sett på som et mulig alternativ til å stille den amerikanske presidenten for riksrett. 

Ifølge The Hill, vurderer Demokratene nå andre metoder enn riksrett for å gå etter Trump-administrasjonen for påståtte ugjerninger som Donald Trump skal ha begått som president. Flere medlemmer av partiet går derfor inn for å stemme over en «sensur-resolusjon» – en offisiell gruppefordømmelse i Kongressen – mot presidenten.

Fordelen med en slik gruppefordømmelse er at den ikke behøver å bli godkjent av Senatet, i motsetning til en potentiel avstemning om å stille Trump for riksrett. Demokratene vil derfor kunne bruke Kongressen til å offisielt fordømme den 45. amerikanske presidenten uten støtte fra én eneste republikaner.

– Fordelen med dette, er at det kan gjøres i Kongressen. Vi kan holde presidenten ansvarlig og si at hans handlinger er uetiske. Det kommer til å bli et permanent merke på presidentens resymé, argumenterer den californiske demokraten og kongressmannen Ro Khanna.

Congressional Black Caucus i front

Medlemmer av Congressional Black Caucus (CBC) – en afroamerikansk interessegruppe i Kongressen – har lenge offentlig argumentert for en slik gruppefordømmelse.

Et samlet CBC ønsket blant annet å holde Trump ansvarlig for å offentlig forsvare hvite nasjonalister under de dødelige protestene i Charlottesville i 2017.

Les også: – Irregulariteter i Russland-etterforskningen mot Trump

CBC-medlem og kongressmann, Cedric Richmond fra Louisiana, forslo også en slik gruppefordømmelse i etterkant av hendelsen da Trump skal ha kalt visse utviklingsland for «shithole countries».

Nye etterforskninger

Enn å lenge har ingen demokratiske lederskikkelser gått offentlig ut og støttet et slikt tiltak, men det vurderes fortløpende. Flere nye aggressive etterforskninger mot presidenten har blitt iverksatt for å undersøke potensielle ugjerninger.

Etterhvert som disse nye etterforskningene utvikler seg, skal House Speaker Nancy Pelosi ikke avskrive noe som helst.

– Vi får se hvor etterforskningene leder oss. Ingenting er utelukket, sa hun i forrige uke.