Moskeen til Islamic Cultural Center på Grønland er fylt til randen når 1500 muslimer er kommet for å be id-bønn etter at ramadan er over. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

I år kolliderer muntlig eksamen i Rogaland med id al-fitr/eid – årets største muslimske høytidsdag. Dette kan være et stort problem for muslimske elever.

Det er religionsviter Marianne Bøe og Marianne Hogsnes-Rødland fra Norsk lektorlag som bekymrer seg i et meningsinnlegg i Stavanger Aftenblad:

– Blant elevene i videregående skole i Rogaland finnes det et betydelig antall muslimer. Flere av dem har den siste måneden markert ramadan, fastemåneden for muslimer.

– Muslimske elever har (…) lovbestemt rett på fri til å feire id al-fitr. Dette hjelper lite når den religiøse høytiden sammenfaller med den obligatoriske forberedelsesdagen til muntlig eksamen.

Det burde være mulig å ta hensyn til dette, mener artikkelforfatterne.

Les også: Bergensavisen hevder norske myndigheter kan lære av islam

Reagerer

En leser, som ønsker å være anonym av hensyn til jobben, reagerer og sender en e-post til Resett, hvor det blant annet står:

Elever som går på en internasjonal skole må ta eksamen på f.eks. 17. mai. Det skjer nesten hvert år. Er en viss religion blitt en hellig ku i et land som anser seg som sekulært? Dessuten mener jeg at folk som har valgt å bosette seg i et annet land, må også følge dette landets regler.

Nå er det ikke muslimske elever som kommer med krav her. Det er viktig å understreke dette. Som lærer i VGS, har jeg aldri hørt eller opplevd at muslimske elever reagerte på at eksamen var på en fastedag, eller på en id-dag. De bare fant seg i det. Desto merkeligere er det at noen nordmenn gjør det til en sak. Er det nå blitt slik at noen nordmenn er blitt mer muslimske enn muslimske elever?

Kommentarfelt

Stavanger Aftenblad har fortsatt kommentarfelt, og flere reagerer på lignende måte:

– Hvorfor skal vi tilrettelegge for en prosentvis gruppe mennesker som er så opptatt av religion at det går utover arbeidsliv, utdannelse, og integrering? (…) Hvis du vil være i Norge, helt i orden, men la oss slippe at dere skal ha særfordeler når det gjelder religion, politisk, eller økonomiske fordeler.

– Hvis man skal ta hensyn til alle religionene så blir det ikke mange dagene å gjennomføre eksamen på.

Men noen mener vi som kristne bør ta hensyn:

– Integrering er målet. Ikke assimilering. Kristendom gir vel full anledning til å vise hensyn…

Andre ser mer humoristisk på saken:

– Eksamener bør settes til langfredag – da får en bedre tid 🙂