Statsminister Lars Løkke Rasmussenfra Venstre må trolig gå av, ifølge valgdagsmålinger. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
annonse
annonse

Rød blokk med Socialdemokratiet i spissen ligger an til flertall i Folketinget med minst 90 representanter, viser danske valgdagsmålinger.

Blå blokk, som omfatter regjeringspartiene ledet av statsminister Lars Løkke Rasmussen, ligger an til å få rundt 75 representanter. Det ytterliggående høyrepartiet Stram Kurs ser ikke ut til å komme inn i Folketinget. Innvandringskritiske Dansk Folkeparti ligger an til å bli mer enn halvert.

Valgdagsmålingene til Danmarks Radio og dansk TV 2 bygger ikke på opptelte stemmer, men på svar fra 4.450 velgere som er blitt spurt utenfor stemmelokalene. Den første prognosen, som bygger på avgitte stemmer, kommer ved 21-tiden.

annonse

Det er 179 plasser i Folketinget, og 90 representanter gir flertall.

Flertall

Socialdemokratiet og partileder Mette Frederiksen ser ut til å få flertall i Folketinget også uten at klimapartiet Alternativet tas med i regnestykket. Valgdagsmålingene viser at Alternativet går tilbake og ligger an til 6 representanter.

Dersom valgdagsmålingene blir lik sluttresultatet, vil Frederiksen høyst trolig få oppdraget med å danne ny regjering. Dette er helt i tråd med den siste tidens meningsmålinger.

Socialistisk Folkeparti (SF), som inngår i rød blokk, ligger an til å nesten doble antallet representanter i Folketinget.

annonse

De fire partiene i blå blokk ser ut til å få rundt 70 representanter i det nye Folketinget. Selv med støtte fra flere småpartier, når blokken trolig ikke opp til 90.

Solid blokkinnsats

Blant partiene som utgjør den røde blokken, ser Socialdemokratiet ut til å få 45 eller 46 mandater, ifølge valgdagsmålingene. Tre mindre partier – Radikale Venstre, SF og Enhedslisten – ser ut til å ende med 15 representanter hver, til sammen altså minst 90.

Radikale Venstre ligger an til å få 15 eller 16 mandater, en fordobling fra dagens åtte. På blå side ser det ut til at De Konservative, som inngår i Løkke Rasmussens regjering, også gjør et godt valg og går fra 6 til 11 representanter.

Løkke Rasmussens parti, Venstre, gjør isolert sett et bra valg og går fram med tre representanter til 37 i målingen til Danmarks Radio. Socialdemokratiet går tilbake med et par mandater, men dette kompenseres ved at de øvrige partiene på rød side går markant fram.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon