Socialdemokratiet kan få flertall i Folketinget selv uten støtte fra sentrumspartiet som har truet med å blokkere dem, ifølge en meningsmåling.
Mens det liberale sentrumspartiet Radikale Venstre, som tilhører rød blokk, har truet med å blokkere Socialdemokratiet, har sistnevnte bestemt gjort et nummer ut av at de ikke vil ta hensyn til Radikale Venstre.
Nå kan det vise seg at Socialdemokratiet slipper akkurat det, viser en meningsmåling utført for nyhetsbyrået Ritzau mellom lørdag og mandag. Onsdag holdes valget.
Socialdemokratiet, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti får sammenlagt 87 mandater på målingen. Dersom de tre partiene får med seg miljøorienterte Alternativet, kan de få til sammen 92 mandater. Det skal 90 mandater til for å danne flertall i Folketinget.
Blå blokk får kun 67 mandater i målingen. Selv med Radikale Venstres 16 mandater, vil de blå ikke kunne nå grensen på 90.
– Det er avgjørende for Mette Frederiksen at hennes vei til statsministerposten ikke blir blokkert, dersom det blir rødt flertall, sier avisen Børsens politiske kommentator Helle Ib om lederen for Socialdemokratiet.
Til tross for betydelig avstand og uenighet, utgjør Radikale Venstre en del av den røde blokken. Regjeringsforhandlingene etter valget kan dermed bli vanskelige. Radikale Venstre ønsker en liberal økonomisk politikk, stikk i strid med Frederiksens løfter om høyere skatter og avgifter og mer penger til offentlig velferd og pensjon.
Frederiksens løfter om å beholde den strenge asylpolitikken er også under press siden alle de andre partiene i rød blokk ønsker lettelser. Alle de fire andre partiene i rød blokk har også varslet at de vil kreve en raskere grønn omstilling enn det Socialdemokratiet går inn for.
Ifølge Ib er det ikke nødvendigvis et drømmescenario for Frederiksen.
– Jeg tror ikke at en ny sosialdemokratisk regjering ønsker å være i lommen på rent røde partier, sier Ib.
Ifølge Ritzau Index, som har sett på snittet av meningsmålingene, får rød blokk med Alternativet 100 mandater. Unnlater man Radikale Venstre, viser snittet 85 mandater.
Fakta om valget i Danmark
* 5. juni holdes det folketingsvalg i Danmark. Valget ble utskrevet 7. mai.
* Alle 179 medlemmer av Folketinget er på valg. Av disse velges 2 medlemmer på Færøyene og 2 på Grønland, resten, 175 medlemmer, velges i selve Danmark.
* Velgerne i Danmark kan stemme på i alt 13 partier. Færøyene og Grønland har sine egne partier.
* Rød blokk består av Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Alternativet er et grønt parti, men regnes ofte som en del av de røde.
* Blå blokk består av Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne, Nye Borgerlige og Partiet Klaus Riskær Pedersen. Islamfiendtlige Stram Kurs regnes ofte som en del av blå blokk.
* Sperregrensen er på 2 prosent.
(Kilde: NTB, Wikipedia)
Fakta om danske partier
Danmark holder valg på nytt Folketing onsdag 5. juni. Velgerne kan stemme på i alt 13 partier.
* Venstre, et borgerlig og liberalt parti. Står for en streng asylpolitikk, men vil ha lettere adgang for utenlandsk arbeidskraft. Ønsker skattestopp, unntatt når det gjelder klima og miljø.
* Socialdemokratiet. Aps søsterparti. Vil ha bedre offentlig velferd og et tryggere arbeidsliv. Økte skatter og arveavgift. Vil ha ny tidligpensjon til «sliterne». Streng asylpolitikk med tak på antall ikke-vestlige innvandrere, asylsentre i utlandet og ingen kvoteflyktninger inntil videre.
* Dansk Folkeparti. Høyrepopulistisk parti som ønsker asylstopp, grensekontroll og færre velferdsordninger for innvandrere. Partiet er også kritisk til EU og har et sterkt fokus på eldreomsorg.
* Radikale Venstre. Liberalt og grønt parti som tilhører rød blokk. Ønsker en tett tilknytning til EU og en felles europeisk flyktningpolitikk. Vil øke pengestøtten til flyktninger.
* Socialistisk Folkeparti. Søsterpartiet til norske SV. Vil avskaffe taket på sosialhjelp og ha flere elbiler og billigere tog. Flere ansatte i helse- og sosialsektoren.
* Det Konservative Folkepartiet. Søsterpartiet til Høyre. Sitter i regjering med Venstre og Liberal Alliance. Går inn for brede skattekutt og vil skjerpe straffene for kriminalitet begått i såkalte gettosoner.
* Liberal Alliance. Deltar i den nåværende regjeringen. Vil ha lavere skatter og en mindre offentlig sektor. Private aktører skal ta over en større del av velferden.
* Kristendemokratene. KrFs søsterparti. Ønsker å styrke familiepolitikken ved å innføre rett til deltid og gratis parterapi. Er imot særlover for enkelte boligområder. Ønsker sterkere innsats for sosialt utsatte.
* Enhedslisten. Rødts søsterparti. Vil presse fram en grønn omstilling med flyavgifter og forbud mot bensin- og dieselbiler. Vil øke antall ansatte i den offentlige velferdssektoren. Åpner for 2.000 kvoteflyktninger i året.
* Alternativet. Klima er partiets hjertesak. Vil ha en stor grønn omstilling som skal styres av et grønt superdepartement. Ønsker 30-timers arbeidsuke for å fjerne stress-samfunnet.
* Nye Borgerlige. Et nytt parti på ytre høyrefløy som vil ha asylstopp, og som mener at islam strider imot demokratiet. Står for en liberalistisk økonomisk politikk.
* Stram Kurs: Ønsker et samfunn med kun etniske dansker. Ustraffede dansker skal kunne bære våpen. Går inn for forskjellsbehandling mellom etniske dansker og utlendinger.
* Klaus Riskær Pedersen: Et nytt parti som bærer partistifterens navn. Vil avskaffe inntektsskatten og selskapsskatten. Vil ha et klimavennlig landbruk.
Kilde: NTB og Politiken