Islamkritiske Stram Kurs kan komme over sperregrensen og få representanter i Folketinget, ifølge prognosen.
annonse
annonse

Valget gir et klart signal om at sittende regjering ikke får flertall, og at danskene har ønsket et politisk skifte, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Rød blokk ser ut til å få 90 mandater i Folketinget, viser de første valgdagsmålingene etter at valglokalene stengte klokken 20 i Danmark.

Socialdemokratiet og partileder Mette Frederiksen ser derfor ut til å få jobben med å danne en regjering.

annonse

– Hun har ytret et ønske om en sosialdemokratisk mindretallsregjering, så det blir spennende å se i dagene som kommer hvordan partiene kommer til å posisjonere seg i forhandlinger, sier Støre til NTB.

Socialdemokratiet har ved valget lagt seg på samme linje som Dansk Folkeparti (DF) i asylpolitikken og tradisjonell rød økonomisk politikk når det kommer til arbeidsliv, skatter og velferd.

Støre mener Arbeiderpartiet ikke har gått like langt.

– Norge og Danmark er ulike. Vi har ikke lagt oss på samme spor som det danske partiet har gjort. Vi har en streng, rettferdig og human asylpolitikk som vi mener er riktig, og som er ulik den utviklingen Frederiksen nå får flertall for, sier Støre.

annonse

Lysbakken er fornøyd

– Det er bra når begge partiene vi samarbeider med i Danmark, gjør gode valg, sier Lysbakken til NTB.

SF, som er regnet som søsterpartiet til SV, ligger an til å fordoble antall mandater, noe som gir dem gode kort i regjeringsforhandlingene.

– De har lagt fram to hovedkrav på samme måte som SV har gjort tidligere, noe som kan bli avgjørende om de vil gå i regjering eller ikke. Det dreier seg om et klart klimamål og mindre ulikhet, sier Lysbakken.

Siste: En prognose fra Danmarks Radio, basert på 30 % av de avgitte stemmene, tyder på at Stram Kurs kan komme over sperregrensen og få plass i Folketinget.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon