Tsjekkias statsminister Andrej Babis møtte Aung San Suu Ky 3. juni. Deretter reiste hun videre til Ungarn. (AP Photo/Petr David Josek)

Aung San Suu Kyi har blitt kritisert for sin angivelige støtte til etnisk rensning av rohingyaene i Myanmar. 

Dessuten kritiseres fredsprisvinneren fra 1991 for å ikke protestere mot arrestasjoner av journalister i landet hvor hun selv satt i husarrest i mange år. Men nå har hun funnet en alliert i Ungarns statsminister  Viktor Orbán.

De to lederne møttes nylig i Budapest, og fant felles interesser når det gjelder immigrasjon og islam, skriver The Guardian.

I en felles pressemelding skrives det:

– De to lederne fokuserte på at en av de største utfordingene for begge landene og regionene (…) er migrasjon. De merket seg at begge regionene ser fremveksten av spørsmål rundt sameksistensen med en voksende muslimsk befolkning.

Aung San Suu Kyi var tidligere vestlige eliters kjæledegge etter sin lange kamp for demokrati i Myanmar. Men etter at hun ikke tok parti med den muslimske minoriteten (rohingya) etter de militære operasjonene i Rakhine-området fra 2017, som FN beskriver som etnisk rensning, har forholdet kjølnet betraktelig.

En million rohingyaer lever nå i flyktningeleire i Bangladesh, og Myanmars militære og sivile ledelse har ikke vært villige til å sikre for deres trygge retur til Myanmar.

Langvarig konflikt

Konflikten mellom de muslimske rohingyaene og buddistene i Rakhine har pågått helt siden 2. verdenskrig, da muslimene slåss på britisk side mot løftet om en egen muslimsk stat etter krigen. Siden har myndighetene i Myanmar ved flere anledninger forsøkt å jage den muslimske minoriteten ut av landet.

I oktober 2016 eskalerte situasjonen da den islamske terrorgruppen  Harakah al-Yaqin (også kjent som ARSA) drepte ni grensevakter og fire soldater. Myanmar hevder at terrorgruppen støttes av Saudi-Arabia og Pakistan, og at de bruker migrasjon som et våpen for å skape en muslimsk stat.

Les også: Lederen av Arakan Rohingya Salvation Army: Frihetskjemper eller bråkmaker?

Utover 2017 ble mange opprørere drept, og den muslimske befolkningen ble satt under sterkt press. Informasjonen om hva som foregår i området er mangelfull, men det er ingen tvil om at resultatet er massive folkeforflytninger, og at et stort antall muslimske flyktninger nå oppholder seg i diverse flyktningeleire under svært dårlige kår.

Også Orbán’s myndigheter har fått sterk kritikk fra FN-topper og EU-ledere i forbindelse med den såkalte flyktningkrisen som rammet EU i 2015. Men den populære statsministeren i Ungarn påpeker at han bare følger lovgivningen som EU selv har vedtatt, og at det var Merkel som brøt europeiske prinsipper ved å invitere millioner av muslimske migranter inn til Europa.

Aung San Suu Kyi’s mål med besøket var å knytte økonomiske bånd til land i Sentral-Europa. I tillegg til Ungarn har hun også besøkt Tsjekkia for samtaler med statsminister Andrej Babiš.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.


annonse