Illustrasjonsbilde. En gruppe Taliban-krigere. Foto: AP Photo, File

Nesten to tiår etter den amerikanskledde invasjonen for å fjerne al-Qaida fra Afghanistan, utvider en annen terrorgruppe – Islamsk stat (IS) – sin innflytelse i landet.

annonse

Ifølge AP utfører IS stadig flere blodige terrorangrep i Afghanistan, og skal planlegge ny terror i Vesten. Gruppen blir ansett som en større trussel enn Taliban, på grunn av mer sofistikerte militære taktikker og strategien ved å angripe sivile.

Situasjonen er såpass alvorlig at amerikanerne vurderer å slå seg sammen med sin gamle afghanske erkefiende for å bekjempe terrorgruppen.

Ny hovedbase 

I takt med at IS stadig blir bekjempet i Syria og Irak, ekspanderer terrorgruppen stadig sine operasjoner i Afghanistan. Det som begynte som en liten gruppe på et titalls individer, har nå blitt til «tusenvis» av personer – med store mengder våpen til sin disposisjon

Les også: Taliban gir ikke opp en islamsk stat i Afghanistan

– IS har investert en uforholdsmessig mengde oppmerksomhet og ressurser i Afghanistan, hvor de har store våpenlagre til disposisjon øst, sier Bruce Hoffman, leder på Center for Security Studies på Georgetown University.

Terror-generalprøve

Ifølge det amerikanske militæret, skal IS stå bak flere terrorangrep i Kabul den siste tiden. Angrepene skal være «en generalprøve» for større terroroperasjoner i Europa og/eller USA i årene som kommer.

– IS’ hovedmål er å utføre eksterne angrep i USA og Europa. Det er bare et spørsmål om tid. Det er veldig bekymringsfullt, sier en tjenesteperson utstasjonert i Kabul.

Taliban-samarbeid?

Taliban og IS er dypt splittet når det kommer til ideologi og militære taktikker. Mens Taliban for det meste angriper sikkerhetsstyrker og mål knyttet til sentralregjeringen i Kabul, angriper IS i mye større grad sivile mål.

Det amerikanske militæret og etterretningstjenester vurderer nå om Taliban er en potensiell alliert mot kampen mot IS.

– Uten en ordentlig anti-terrorstrategi, kommer IS’ Afghanistanfilial til å kunne utføre større terrorangrep i USA eller Europa i løpet av neste år, sier tjenestepersonen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.