Politidirektør Benedicte Bjørnland og justisminister Jøran Kallmyr foran det nye politihelikopter på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

UDI opphever altså vedtaket om avslag om oppholdstillatelse for justisminister Jøran Kallmyrs au pair, og kvinnen får dermed lov til å komme tilbake til Norge. Men hvordan ble dette en sak i det hele tatt, og hvem i UDI tipset Aftenposten?

I slutten av mars blir Jøran Kallmyr utnevnt til justisminister. Begrunnelsen var at au pairen bodde hos justisministerens familie i to måneder i fjor høst . Den 10. mai får au-pairen som bodde hos ham før hun fikk fornyet sin au pair-tillatelse hos politiet lest opp et avslag som av ukjente grunner aldri nådde frem i posten, og hun forlater landet umiddelbart. UDI mente at au pairen hadde arbeidet ulovlig hos justisministeren og dermed brutt utlendingsloven.

Nå blir justisministeren blir trodd når han opplyser at kvinnen ikke arbeidet mens hun ventet på oppholdstillatelse.

annonse

Det var Aftenposten som først skrev at UDI mente at au pairen hadde arbeidet ulovlig hos justisministeren og dermed brutt utlendingsloven.

Justisministeren har hele tiden avvist at au pairen arbeidet for familien i de to høstmånedene og har sagt at hun bare oppholdt seg i Kallmyr-familiens hjem som gjest.

Nå skriver UDI at en uheldig omstendighet i denne saken var at avslaget av ukjent årsak aldri nådde fram til kvinnen, men kom i retur til UDI etter at klagefristen gikk ut. Hun ble derfor kjent med avslaget ved et oppmøte hos politiet dagen før utreisefristen og valgte å reise ut umiddelbart. Det skjedde 10. mai.

– På bakgrunn av det opprinnelige avslaget fikk hun også rutinemessig varsel om at UDI vurderte en utvisningssak. Hun er altså ikke utvist fra Norge, og denne delen av saken er også avsluttet, skriver direktoratet.

annonse

Da Resett i forrige uke stilte spørsmål til UDI kunne de ikke svare på om andre hadde mistet au pairen på samme grunnlag som Kallmyr.

– Vi har saksbehandlet denne søknaden på helt ordinær måte. Ingen saker er helt like. Det kan for eksempel være flere forhold i én sak, ulike grader av overtredelser og eventuelle formildende omstendigheter. Det er heller ikke alle tilfeller vi får kjennskap til, sa Steinar A. Munch Rotevatn, enhetsleder i visum- og au pairenheten i UDI til Resett.

– Men da kan dere altså ikke med sikkerhet si om det er andre som har fått avslag på samme grunnlag?

– Det er vanskelig å svare på det spørsmålet da ingen saker er helt like/har samme grunnlag, var svaret fra Rotevatn.

Kommentar

annonse

Kallmyr blir utnevnt som Justisminister 29. mars. Au pairen får avslag, hun mottar aldri brevet og velger å forlate landet på kort varsel. Ingen lager i utgangspunktet noe oppstyr om det, verken au pairen fra Filippinene eller justisminister Kallmyr.

Så kommer Aftenposten med en sak om det 29. mai. Alle aviser følger opp. Her lukter det blod. Kan nok en justisminister fra Frp bli tvunget til å trekke seg, er spørsmålet «alle» lurer på.

Svarene UDI deretter gir er høyst vage og tar langt på vei selvkritikk for uklare regler og uvisshet rundt praksis. Og nå kommer det altså en omgjøring av vedtaket.

Spørsmålet UDI også bør stille internt er om det overhodet hadde noe å si for saksbehandlingen at det her var en Frp-politiker og deres egen sjef det var snakk om. Og UDI-sjefen bør også gjennomgå loggene for å se hvilke andre UDI-ansatte eller andre i forvaltningen som har vært inne å sett på saken, og således kunne ha kjennskap nok til å tipse Aftenposten.

Her kan det se ut som en ikke-sak, ble en kjempe-sak. Kan motivet ha vært politisk?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon