Illustrajsonsbilde. Canadas statsminister Justin Trudeau. 8. august, 2018. Foto: (Graham Hughes/The Canadian Press via AP)

Det fremgår av en rapport fra kanadiske etterretningstjenester at 53 medlemmer av det kanadiske militæret har vært innblandet i hat-hendelser eller hatt koblinger til nynazister siden 2013.

annonse

En eksplosiv rapport viser omfattende koblinger mellom kanadiske soldater og en rekke nynazistiske organisasjoner. Flere medlemmer av en beryktet amerikansk, nynazistisk gruppe, Atomwaffen Division, har vært i rekkene til de kanadiske væpnede styrkene. Dette skriver VICE.

Den ferske rapporten samsvarer med en reportasje fra VICE Canada, som tok for seg hvordan nynazister og andre høyreekstreme aktører åpent søkte militær trening i regi av Canadas militære forsvar. VICE mottok en kopi av rapporten fra militæret, etter at den først ble distribuert til Fabrice de Pierrebourg i Montreals radiostasjon 98,5 FM, og deretter referert i Global News.

Les også: Går det mot krise for «progressive» Trudeau i Canada?

Ikke en betydelig trussel 

Med tittelen White Supremacy, Hate Groups, and Racism in The Canadian Armed Forces,  datert november 2018, konkluderer rapporten, utarbeidet av Criminal Intelligence Section i det kanadiske militærpolitiet, med at 16 medlemmer av de kanadiske væpnede styrkene har hatt fast tilknytning til seks hatgrupper siden 2013.

De mange medlemmene i de væpnede styrkene med tilknytninger til nynazistiske grupper utgjør imidlertid ikke et alvorlig problem innen militæret, konkluderer etterretningstjenesten. Mindre enn 0,1% av det totale manntallet i Canadian Armed Forces er blitt identifisert som delaktige i hatgrupper, eller engasjert i rasistiske eller hatmotiverte aktiviteter.

Til sammen 53 soldater har vært koblet til en hatgruppe, eller kommet med uttalelser eller foretatt handlinger som anses å være diskriminerende.

Trener for fremtiden

Den kanadiske forsvarsministeren Harjit Sajjan sier til VICE at han følger saken tett, og at «alt mindre enn et positivt og inkluderende miljø for alle våre kvinner og menn er uakseptabelt».

I en reportasje fra 2018 foretatt av VICE ble militante nynazister intervjuet. De sier at de ønsket å bli med i CAF for å lære militaristiske ferdigheter, som de kan bruke til å fremme sin egen hvite nasjonalisme i fremtiden.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.