Justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Resett får opplyst at det var en saksbehandler i 20-årene som for få år siden avla en bachelor i fred- og konfliktstudier som tok avgjørelsen om å kaste ut justisminister Jøran Kallmyrs aupair.

Det var 9. mai fikk den filippinske kvinnen én dags frist for å forlate Norge, da hennes opphold i Norge var ulovlig.

Det skjedde uten at avgjørelsen om å kaste aurpairen ut ble forelagt ledelsen av Utlendingsdirektoratet, selv om det dreide seg om justisministeren som også er ansvarlig for Utlendingsdirektoratet.

annonse

Først 24. mai ble Forfang varslet om saken. Det har ikke lykkes Resett å få bekreftet hvem som godkjente avgjørelsen om å kaste ut Kallmyrs aupair, men øverste ansvarlig for denne avdelingen er enhetsleder for visum- og aupairavdelingen er Steinar Munch Rotevatn.

Kommunikasjonsrådgiver Tom Christer Ruud i Utlendingsdirektoratet hevder at UDI ikke ble oppmerksom på at statsråden var del av vertsfamilien før etter at saksbehandlingen var ferdig, da det er først og fremst søker som er part i saken.

Les også: UDI bør granske dette. Ble det en «au pair-sak» fordi Kallmyr er fra Frp?

annonse

UDI mener det er uproblematisk at saksbehandlere ikke har juridisk kompetanse, selv om Kallmyrs egen advokat hele tiden har ment at det dreide seg om en misforståelse og at aupairen aldri hadde jobbet for familien.

– Vi har saksbehandlere med ulik fagbakgrunn, blant annet mange samfunnsvitere og jurister. Vedtak som de fatter, er på vegne av UDI etter et regelverk som Stortinget og regjeringen har bestemt. De får også opplæring internt i regelverk og saksbehandling, slik at det er av mindre betydning hva slags utdanningsretning de har. Vi mener det er en styrke for UDI og saksbehandlingen at vi har ansatte med ulik fagbakgrunn, heter det i et svar fra kommunikasjonsrådgiver Tom Christer Ruud i UDI.

– Kan mangel på juridisk kompetanse ha påvirket utfallet av denne saken?

– Avslaget ble ikke gitt på feil grunnlag, sier Ruud.

UDI har tidligere sagt at det opprinnelige avslaget ble gitt på bakgrunn av opplysninger aupairen ga i søknaden, som de tolket som om oppholdet hadde et annet formål enn kulturutveksling, og at det ble jobbet før søknad var levert hos politiet.

I en pressemelding etter at UDI snudde om saken, kom det frem at direktoratet mener at det fortsatt er slik at au pairen ikke har fulgt reglene ved bytte av vertsfamilie, men at de nå vurderer at dette er av mindre alvorlig karakter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon