Lysbakken langer ut mot kommentarfeltet til nettstedet Dagbladet. Foto NTB Scanpix.

SV-leder Audun Lysbakken er rasende på hijab-mostandere i Dagbladets kommentarfelt som kritiserte Marian Husseins hodeplagg under hennes første tale på stortinget.

annonse

Marian Hussein (SV) ble historisk da hun som stortingsrepresentant kledde seg i hijab og kritisere regjeringen for usosial boligpolitikk i forrige uke.

Marian Abdi Hussein (SV), første norsksomalier på Stortingets talerstol. Foto: Stortinget

Hijab-valget fra den somaliske innvandrerkvinnen ble ikke godt mottatt hos de som kommenterte under saken i Dagbladets kommentarfelt på Facebook.

– Hetsen på Dagbladets Facebook-side er en stor skam. Denne oppførsel er en trussel mot demokratiet, fordi slik hat og hets har en klar hensikt, nemlig å presse mennesker til stillhet på grunn av bakgrunn. Det gjør meg rasende, fortalte Lysbakken til nettstedet Medier24.

Slettet innlegg

Medier24 skriver at de har sett skjermdumper av en rekke av kommentarene, som de mener inneholder rasisme og drapstrusler, men de har ikke dokumentert dette i saken sin.

Dagbladet sier de måtte fjerne saken fra Facebook etter hets.

– Vi fulgte med på kommentarene og brukte mye tid på å moderere. Men det kom etter hvert kommentarer som var over streken og vi valgte å fjerne posten, forteller nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, til Medier24.

– Hån mot venstlige verdier

En av de som kritiserte Husseins hijab-bruk på stortinget var frilansjournalist Karine Haaland som i et innlegg i Document kalte valget av hodeplagg «En hån mot vestlige verdier og alt Stortinget står for».

– Vestlige verdier som hijaben markerer avstand til er likeverd, folkestyre, religionsfrihet og ytringsfrihet. Ting som er nedfelt i den norske Grunnloven.

– Hijaben er en hån mot vestlige verdier, alt Stortinget og folkestyret står for og mot menneskene i verket den poserer foran, skrev hun i en kommentar hos Document.no.

Lysbakken er av en annen oppfatning og mener bruken av hijab er bra for demokratiet.

– Heldigvis er bildet av Marian på Stortingets talerstol et sterkt symbol på at demokratiet vårt er for alle, og at den toleransen Marian står for kommer til å vinne over den motbydelige muslimfiendtligheten som tyter fram i kommentarfeltet, sier han til nettstedet Medier24.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.