Ytringsfrihetsforbundet YFO
Ytringsfrihetsforbundet YFO
annonse
annonse

Kudos for et bra arrangement til YFO torsdag kveld på Litteraturhuset, med uventet stor spredning i deltagere og hva de representerer.

Siden Fritt Ord hadde et annet arrangement i etasjen over som uheldigvis overlappet i tid, var YFOs arrangement «Kampen for ytringsfrihet i 2019» henvist til kjelleren. Begge arrangementene var fullbooket, men bare noen få fant veien til begge da YFO sitt startet kl. 19:00, bare en time senere.

annonse

Den lille biten av Fritt Ords arrangement, «Konspirasjonsteorier om og blant muslimer» jeg fikk med meg var litt som Alice i eventyrland. En gjeng med virkelighetsfjerne surrehuer som var forhåndsprogrammert til å selklappe hver gang det ble forsøkt å årsaksforklare en konspirasjonsteori med en annen.  Det ble litt som å se på fotballkamp på pub, der favorittlaget til pubgjestene spiller mot et annet lag som har 9 spillere utvist – som jubler hemningsløst hver gang det scores. Med andre ord, lett underholdning myntet på NPC-publikum som ønsker å forsterke sitt eget verdensbilde med enkle forklaringer og figurer. De kan dermed gå hjem lettet og i visshet over at verden ikke er så ille som enkelte skal ha det til, og at de som hevder noe annet er slemme.

Kortversjonen så langt jeg fikk med meg og etter å ha snakket med enkelte på utsiden, er at nesten alle muslimer egentlig er snille. De som mener muslimer er slemme er konspirasjonsteoretikere. Muslimers konspirasjonsteorier mot andre skyldes uvitenhet og de vil snart bli like lure som oss (les: like opplyste som Boblehoffet på Twitter og deres woke venner), og selvfølgelig, islammotstandernes konspirasjoner er basert på ren ondskap. Ferdig snakket, hilsen Lars «Semtex» Gule. Off with their heads!

Les også: Lars Gule: De fleste som har kjempet for Al Qaida og IS er ikke terrorister

annonse

Det er leit at Norges såkalte intellektuelle elite befinner seg på dette nivået og at noen i det hele tatt makter å se opp til dem.

Arrangementet i kjelleren var langt mer jordnært. Kanskje for jordnært! Som en på kanten anarkist og rabulist som typisk liker høy temperatur ble det nesten litt for gemyttlig. Der folk som normalt ville sendt folk på livstid i fengsel for å røyke en joint klappet for Normal, og omvendt og tilhengere av eiendomsrett og å bortvise dem man ønsker fra egen eiendom klappet for at retten til å tigge kommer inn under ytringsfriheten. Og «Folk er folk» som lurte på om de skulle publisere et innlegg fra runespesialisten Tore Tvedt. Jeg sier, go for it, så lenge det er innenfor norsk lov.

Dette kan ikke være Normalt? Ikke engang en antydning til vold mellom ulvehaterne i SHP og dem som stilte med «La ulven leve» buttons. Ikke engang et lite sveiseblink fra Lysglimt, som satt stille i timen uten å kaste viskelær på noen.

Et bra arrangement som viser at vanlige folk med vanlige problemer bryr seg, uansett politisk ståsted. Folk med faktiske erfaringer i møte med religiøse fanatikere, byråkrati og rettssystemet. Ikke en eneste aristokrat som tror slike ting bare rammer dem som ikke er like smarte som dem selv.

Det viser også mange fra den ekte liberale delen av venstresiden har mye til felles med den «nye høyresiden», der mange egentlig bare er apolitiske og lei av politikk, overformynderi og sensur. Det burde være mye YFO kan hente ut fra begge sider, for all som har et felles mål om en fri debatt og uttrykksfrihet.

Les også: YFO og Fritt Ord har to arrangementer på Litteraturhuset som dessverre overlapper hverandre

annonse

Om noe, så synes jeg paneldeltakernes innlegg ble for oppstykket og ikke alt for informative. Det kunne kanskje fungert bedre om hver hadde valgt seg ut et emne og en kontekst å presentere det i, som ga et viktig perspektiv på debatten. Spesielt synes jeg at Mina Bai, men også Selbekk fikk for lite tid. De ene som representant for atypiske stemmer i Resett og fordi Selbekk mer enn noen andre har følt hva ytringsfriheten betyr på kroppen.

Ikke minst kunne det vært tatt opp norske politikeres knefall for tanker som står i sterk kontrast til opplysningstidens og klassisk liberale idealer.

Jeg savnet også noe mer kontekst. Spesielt når det kommer til «big tech» og den uttalte forståelsen av disse som venstrelente. Dette blir for enkelt og kan lett bli et blindspor. «Big tech» er ikke venstrelente. «Big tech» later som de er venstrelente og bøyer seg for myndighetene og ledere i landene de opererer i, mot lovnaden eller håpet om ikke å bli regulert slik at pengestrømmen ikke strupes inn. Zuckerberg bryr seg ikke en døyt om hva Merkel mener. Han bryr seg om hva det betyr dersom han ikke gir inntrykk av å være enig. «Big Tech» tjener stort på å kjøre en progressiv linje, fordi det tjener forretningsmodellen deres. Dermed ender ytringsfrihetens rammer på disse plattformene som et minste felles multiplum av det som er globalt akseptert for at selskapene skal få fortsette å operere fritt med politikernes velsignelse.

Les også: Lars Gule får kritikk av kjent terrorforsker

Det kunne med fordel også vært tatt opp hvordan disse selskapene faktisk setter den lokale ytringsfriheten til side i landene de opererer, samtidig som de innehar et nærmest monopol på den offentlige meningsutvekslingen.  Spesielt etter at norske aviser for det meste har stengt sine egne kommentarfelt. Og ikke minst, hvordan den såkalte «gode» venstresiden lar seg spille til å være deres nyttige fotsoldater på falske premisser og attpåtil tror de gjør noen en tjeneste.

Alt i alt, et bra arrangement som må være en skuffelse for aristokratiet når de skal frem med adjektivene for å forklare. Men hvem bryr seg egentlig?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon