Gibson´s Bakery er tilkjent giganterstatning etter rasismeanklager. Shutterstock
annonse

Oberlin College i Ohio er dømt til å betale 11 millioner dollar i erstatning til et bakeri, etter å ha utsatt den lille bedriften for æreskrenkelser og boikott, på grunn av påstått rasisme.

Ifølge CNN startet det hele i 2016. En mørkhudet student ved navn Jonathan Aladin ble anklaget for å ha stjålet vin fra Gibson´s Bakery, og for å samtidig forsøke å kjøpe alkohol ulovlig. Han forsøkte å kjøpe vin med falsk ID, samtidig som han hadde to flasker vin gjemt under jakken.

Siden de pågrepne hadde mørk hud, ble bakeriet anklaget for rasisme. Studenter og ansatte ved Oberlin College demonstrerte utenfor bakeriet med løpesedler, som anmodet folk om å handle andre steder. Flere professorer og ansatte i ledende stillinger ved universitetet deltok aktivt i protestene.

annonse

Les også: Den gode rasismen møter motbør – asiatiske studenter saksøker Yale og Harvard

Feilaktig stempling

Det ble delt ut løpesedler som beskrev bakeriet som «et RASISTISK etablissement, med en LANG HISTORIE med RASEMESSIG PROFILERING og DISKRIMINERING». På løpesedlene ble ti andre bakerier listet opp, og kundene ble anbefalt å handle hos disse bakeriene i stedet,

Dessuten sluttet universitetets kantiner å bestille bakervarer fra Gibson´s Bakery, noe som gjorde et kraftig innhogg i bedriftens omsetning. Samarbeidet ble senere gjenopptatt, men da hadde allerede bakeriet lidd store økonomiske tap.

Les også: Universitetene underkastet seg identitetspolitikken – nå må de betale dyrt

Ærlig gjerningsmann

annonse

Aladin har tilstått tyveri og andre forseelser. To andre studenter ble arrestert, og begge har tilstått tyveri og forseelser, men en av sakene er senere frafalt. I en skriftlig erklæring sier Aladin at hendelsen skyldtes at han forsøkte å kjøpe alkohol med forfalsket ID, og at han ikke tror de ansatte var motivert av rasisme, men kun forsøkte å forhindre en mindreårig fra å få kjøpt alkohol.

Nå er Oberlin College dømt for æreskrenkelser, og for at de med vilje ødela forretningsvirksomheten til bakeriet. Gibson´s Bakery er tilkjent en erstatning på 11 millioner dollar. I et separat søksmål risikerer universitetet en ekstra erstatningsplikt på over 20 millioner dollar, men den saken er ikke avgjort.

Det er ikke klart om Oberlin College vil anke dommen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.