Politiet kritiseres av SIAN-aktivister for å påtvinge organisasjonen ulovlige krav i forbindelse med helgens demonstrasjon i Drammen.
For noen dager siden rapporterte Resett at en gruppe aktivister fra den sterkt islamkritiske organisasjonen SIAN ble hetset og truet av en mobb, under sin demonstrasjon i Drammen sentrum i helgen.
I ettertid har Resett blitt kontaktet av Lars Thorsen, et sentralt medlem i organisasjonen, som forteller om et møte han og Anna Bråten hadde med politiet, avholdt i forkant av helgens demonstrasjon i Drammen.
Les også: Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken
Bar armbånd fra ARS
Thorsen har opplyst Resett om at politioverbetjent Geir Oustorp under møtet hadde på seg et armbånd med påskriften «Hvis en mann kan forårsake så mye ondt – tenk hvor mye godt vi kan skape sammen», på norsk og engelsk. Armbåndet skal komme fra Antirasistisk senter, og Thorsen skal selv ha rasket med seg flere av disse ved en anledning.
Øyvind Aas leder politiets geografiske enhet i Buskerud. Han forteller at politiet gjerne innkaller til møter for å gi råd og pålegg i forkant av arrangementer.
– I henhold til Politilovens §6, jamfør § 11 – søknad/melding om arrangementer, så bør det lokale politiet gi råd eller pålegg. Det gjør vi med alle slags større arrangementer, i et forebyggende perspektiv, sier Aas.
– Tydelig signal
Lars Thorsen stiller seg kritisk til at Geir Oustorp hadde på seg et armbånd fra Antirasistisk senter, som han mener viser at politioverbetjenten agerte som politisk aktivist. Øyvind Aas i politiet later ikke til å forstå anklagen. Han ser ingen problemer med Oustorps armbånd.
– Thorsens vurdering av politioverbetjent Oustorp som politisk aktivist, får stå for hans regning. Jeg ser ingen problemer, snarere tvert om, med at han bærer et tydelig signal på at vi ikke skal glemme 22. juli, og ta tak i det gode vi kan gjøre i Norge, sier han.
Videre har Resett fått tilgang på en kravliste som politiet angivelig skal ha forelagt SIAN ved dette møtet.
Polemikk
– Politiet forbød SIAN å ha «polemikk med tilhørere eller opponenter gjennom bruk av høyttalere eller ved tilrop». Er ikke dette grunnlovsstridig, i henhold til Grunnlovens §100 må vel staten legge til rette for politisk agitasjon?
– Ytringsfriheten står like sterkt i Drammen, som ellers i landet. På bakgrunn av erfaringer vi har fra lignende arrangement, ønsker vi i et forebyggende perspektiv å legge til rette for markeringer som ikke medfører situasjoner som kan medføre unødige ordensforstyrrelser, som igjen kan føre til voldsepisoder. Konfrontasjon mellom de som gjennomfører en markering og publikum er en av risikoene vi må vurdere når vi gir råd og pålegg. Derfor er vi tydelige med våre forebyggende råd og pålegg.
Les også: Gratis Podkast: Helge Lurås og SIANs tidligere leder Stig Andersen om ytringsfrihet, mot, og islam
«Unødige ordensforstyrrelser»
Videre fremgår det at politiet ikke tillot at SIAN filmet publikum fra sceneområdet, eller at SIAN-tilhengere blant publikum filmet. På spørsmål om dette pålegget i det hele tatt er lovlig, svarer Øyvind Aas følgende:
– Å filme i det offentlige rom er ikke ulovlig. Våre råd og pålegg handler om å være smarte for å kunne gjennomføre en markering som ikke la til rette for unødige ordensforstyrrelser. Målet for arrangøren må være å få frem sine ytringer, og ikke selv fjerne fokus fra budskapet gjennom provokasjoner.
Som man kan lese av politiets kravliste over, heter det klart og tydelig at SIAN ikke tillates å filme fra scenen, noe Øyvind Aas selv innrømmer ikke er ulovlig.