Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson. Foto: TT News Agency/Mats Andersson via REUTERS
annonse

I en fersk snittmåling fremgår det at SD er Sveriges nest største parti. Samtidig mister KD velgere, etter å ha gått inn for økt familieinnvandring. 

Målingen er en sammenstilling av flere meningsmålinger, utført av Sifo på oppdrag fra Sveriges Radio, og viser at det ikke går stort bedre for Liberalerna, enn det gjør for partiets norske søsterparti Venstre. Partiet har en oppslutning på 3,9 prosent ifølge snittmålingen, noe som ved valg ville ha innebåret at partiet ville ha mistet all representasjon i Riksdagen. Dette rapporterer Expressen

Socialdemokraterna er fortsatt landets største parti, men med kun 26 prosents oppslutning er det langt fra glansdagene tidligere på 1900-tallet. Da hadde partiet ofte  en oppslutning på opp mot 50 prosent.

annonse

Samtidig har  Sverigedemokraterna klatret i opinionen, og økt sin oppslutning dramatisk i valg etter valg. I denne snittmålingen får partiet en oppslutning på 17,7 prosent, noe som betyr at partiet er Sveriges nest største. 

Les også: SD-politiker: – Sverige er vårt

KD mister velgere

annonse

En av de andre store vinnerne i svensk opinion siden valget i 2018 har vært Kristdemokraterna, som har nærmet seg SD retorisk, med fokus på lov og orden og velferd. Under en partilederdebatt i forkant av det forrige riksdagsvalget sa partileder Ebba Busch Thor at «multikultur ikke er riktig vei» å gå for Sverige. 

Strategien har utløst suksess for partiet, som har klatret voldsomt i opinionen de siste månedene, i takt med at folk har oppfattet dem som et konservativt alternativ. Nå later ikke veksten bare til å ha stoppet opp, det ser også ut som om partiet er på vei ned i opinionen igjen, etter at partiet gjorde det klart at de støtter generøse regler for familiegjenforening. I denne snittmålingen fra Sifo får partiet 11,2 prosents oppslutning, noe som indikerer en tilbakegang på 0,5 prosent siden forrige snittmåling. 

I noen enkeltmålinger blir KDs kollaps særlig tydelig. I Ipsos målinger er KDs oppslutning redusert fra 12 prosent i mai til 8 prosent juni. 

Snittmålingen

Sifos snittmåling gir de svenske partiene følgende oppslutning:

Vänsterpartiet: 9,2 prosent (-0,2)

Socialdemokraterna: 26 prosent (-0,9)

Miljöpartiet: 4,7 prosent (+0,2)

annonse

Centerpartiet: 8,6 prosent (+0,6)

Liberalerna: 3,9 prosent (+0,4)

Moderaterna: 16,7 prosent (0+-)

Kristdemokraterna: 11, 2 prosent (-0,5)

Sverigedemokraterna: 17,7 prosent (-0,5)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse