Ayatollah Ali Khamene. Official Khamenei website/Handout via REUTERS
annonse
annonse

Det israelske sikkerhetsbyrået Shin Bet sier at de har avslørt en «iransk etterretningsinnsats» for å etablere en spionoperasjon i Israel.

Forretningsmannen Thaer Shafut (32), en jordansk statsborger som opprinnelig kommer fra Hebron-området på Vestbredden, ble arrestert i april. Ifølge opplysninger fra Shin Bet, først offentliggjort nå, reiste han til Israel på vegne av iranske etterretningstjenester for å kunne utføre oppdrag som blant annet å danne celler i Israel og på Vestbredden, «for bruk til skjult iransk aktivitet», uttaler det israelske byrået.

Den mistenkte kom først i kontakt med iransk etterretning da han var i Libanon, med supplerende møter, som foregikk i 2018 og 2019 i Libanon og Syria, med sine «iranske veiledere». Dette skriver World Israel News.

annonse

Les også: Beordret Trump angrep på Iran, eller ble New York Times «lurt» av Det hvite hus?

Blir stilt for israelsk militærdomstol

Shafut vil nå bli stilt for en israelsk militærdomstol. Han er ifølge Shin Bet anklaget for kontakt med en fiende, kontakt med en fiendtlig organisasjon, og konspirasjon for å smugle fiendens midler inn i territoriet.

annonse

Ifølge Shin Bet hadde mannen blitt instruert av sine overordnede til å etablere en kommersiell infrastruktur i Israel, for å tjene som en dekning for fremtidig iransk aktivitet, tilsynelatende å få tilgang til Israel og Judea og Samaria, og rekruttere spioner for å bistå med å samle inn informasjon i henhold til iranske interesser.

Shafut ble instruert til å evaluere kommersielle muligheter og etablere forretningsforbindelser, sier informasjonsbyrået. Da han kom inn i Israel i løpet av sommeren 2018 og igjen i april 2019, begynte han derfor å kontakte det Shin Bet kaller «lokale elementer», og håpet at de ville hjelpe ham med å utføre sitt oppdrag.

Shafut sies allerede å ha sikret seg godkjenning for å sette opp en fabrikk i Jordan, for å ansette sjiamuslimske arbeidere som vil utføre «fremtidig iransk aktivitet» i Israel og på Vestbredden. Hans «veiledere» skal ha uttrykt en vilje til å investere betydelige midler, cirka  500 000 dollar i utgangspunktet, med ekstra midler etter behov.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon