Illustrasjonsbilde. (AP Photo/Hasan Jamali, File)
annonse
annonse

For ett år siden kunne kvinner i Saudi-Arabia for første gang kjøre bil, uten fare for å bli kastet i fengsel i det erkekonservative muslimske kongedømmet.

– Jeg kan fortsatt ikke tro det, sier 68 år gamle Sabeeha al-Fakher, idet hun setter seg inn bak rattet i den sølvgrå Lexusen sin og fester sitt eget og sønnens bilbelte.

Inntil 24. juni i fjor ville hun ha risikert fengsel dersom hun hadde gjort det samme. Saudi-Arabia var da det eneste landet i verden som forbød kvinner å kjøre bil og hevdet at den slags oppmuntret til upassende omgang mellom kvinner og menn og generell løssluppenhet.

annonse

Beslutningen om å åpne for kvinnelige bilførere ble formelt tatt av kong Salman, men i realiteten av kronprins Mohammed bin Salman som hevder å ville modernisere og liberalisere kongedømmet.

Kritikerne viser til at moderniseringen i stor grad har vært kosmetisk, at kvinner fortsatt har svært begrensede rettigheter, og at den generelle menneskerettighetssituasjonen snarere er forverret enn forbedret siden han overtok som kronprins.

Kastet i fengsel

Samtidig med at kronprinsen åpnet for kvinner bak rattet, ble elleve kvinneaktivister som lenge hadde kjempet for nettopp dette, pågrepet og kastet i fengsel.

Kvinnene, som er tiltalt for å ha snakket med utenlandske journalister, diplomater og menneskerettighetsorganisasjoner, hevdet under fengslingsmøtet i mars å ha blitt utsatt for tortur og seksuell trakassering i fengselet, noe myndighetene benekter.

annonse

Åtte av de elleve er siden midlertidig løslatt, men tiltalen henger fortsatt over dem.

Avleder

Seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty var blant dem som feiret at saudiarabiske kvinner fikk anledning til å ta førerkort, men hun advarte samtidig om at dette kunne være et forsøk fra myndighetene på å avlede oppmerksomheten fra økende undertrykkelse.

– Det er en konge med absolutt makt som nå har gitt kvinner retten til å holde bilnøklene i hendene sine. Han har snudd fordi hensynet til landets økonomi veier tyngre enn hensynet til de ultrakonservative religiøse kreftene som legitimerer kongens uinnskrenkede makt, påpekte Tin.

Hets og angrep

Konsulentfirmaet PwC anslår at rundt 3 millioner kvinner i Saudi-Arabia innen utgangen av året kan få førerkort og begynne å kjøre bil, men det er uklart hvor mange som hittil har benyttet seg av den nye friheten.

Det fins fortsatt kun en håndfull kjøreskoler for kvinner i saudiarabiske byer, og det pågår omfattende hets mot kvinnelige bilførere i sosiale medier.

annonse

Kvinnelige sjåfører opplever også rett som det er sexistiske tilrop og hets, og noen har også opplevd fysiske angrep.

I Mekka satte motstandere av kvinnelige bilførere i fjor sommer fyr på bilen til en kvinne, og saudiarabiske medier har omtalt minst fem lignende episoder.

Menn bestemmer

Mange kvinner som ønsker å skaffe seg førerkort, opplever også massiv motstand fra familien der fedre, onkler, ektemenn og brødre bestemmer hva de får lov til å gjøre.

Saudiarabisk lov fastslår fortsatt at kvinner må ha tillatelse fra en mannlig «beskytter» for å kunne ta utdanning, gifte seg eller skaffe seg pass. Dette påbudet gjelder ikke for førerkort, men kvinner stiller svakt dersom familiens menn setter ned foten.

Stadig flere kvinner kan imidlertid sette seg bak rattet, noe 72 år gamle Munirah al-Sinani priser seg lykkelig over.

– Det føltes som om vi satt i bur tidligere, sier firebarnsmoren.

– Nå er buret åpnet og vi kan fly dit vi vil, sier Sinani, mens ektemannen har inntatt passasjersetet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon