Datatilsynet logo. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
annonse
annonse

Datatilsynet tror at de som ikke samtykker til undersøkelser fort kan ende bakerst i køen ved ansettelse.

– Når man rekrutterer en ny leder som vil få tilgang til sensitiv informasjon, er det naturlig å ville vite hva dette mennesket er laget av og hvordan han eller hun fungerer under press, sier Tom Guldberg, styreleder i X-pol til Dagens Næringsliv.

X-pol er et selskap med 41 tidligere politiansatte med bakgrunn fra Kripos, økokrim og PST. Selskapet tilbyr blant annet granskninger og bakgrunnssjekk.

annonse

Les også: Datatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen

– Vi mottar med jevne mellomrom henvendelser om bruk av slike bakgrunnsundersøkelser, og det kan være grunn til å stille spørsmål ved om det brukes i for stor utstrekning og uten at det gjøres gode nok individuelle vurderinger av det reelle behovet, sier seniorrådgiver Signhild Blekastad i Datatilsynet.

– Jeg vil tro at vedkommende fort kan bli ekskludert fra ansettelsesprosessen dersom de ikke samtykker til at det gjøres slike undersøkelser, sier Blekastad til Dagens Næringsliv.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon