Politiet ved teltet der de gjør undersøkelser etter at dykkere hentet opp en koffert med det som skal være en savnet 6-åring, nær Xiliatos på kypros, Liket er trolig det sjuende og foreløpig siste offeret til en seriedrapsmann som har tilstått og samarbeidet. Foto: Philippos Christou / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

En gresk-kypriotisk offiser som har tilstått å ha drept fem utenlandske kvinner og to av deres døtre, er dømt til livsvarig fengsel sju ganger.

Mannen fant sine ofre på nettet, og på knappe to år tok han livet av fem kvinner og to barn. Alle kvinnene arbeidet som hushjelper på Kypros. De var fra Filippinene, Romania og Nepal.

Nikos Metaxas (35) sa seg mandag skyldig i alle drapene han var tiltalt for.

annonse

Etter at påtalemyndigheten hadde lest opp tiltalebeslutningen, leste Metaxas opp en kort uttalelse med gråtkvalt stemme og ba ofrene om unnskyldning.

– Jeg innrømmer min skyld. Jeg ber om unnskyldning overfor de etterlatte og ofrenes sjeler, sa han.

Ingen forklaring

Han har selv ikke kunnet forklare hvorfor han drepte de sju.

– Det kypriotiske samfunnet vil lure på hvordan ett av dets medlemmer kunne nå et slikt punkt. Jeg har også spurt meg selv hvorfor. Jeg har ennå ikke greid å finne et svar. Jeg har begått grusomme forbrytelser, sa Metaxas med grøtete stemme.

annonse

Drapene ble utført fra september 2016 til sommeren 2018.

Kypros har aldri tidligere opplevd noe lignende, og saken har vakt sterk avsky og sjokk.

– Metaxas satte i gang et tokt for å drepe forsvarsløse kvinner, sa dommerne da de leste opp dommen.

Kritikk mot politiet

Metaxas er idømt sju livstidsdommer, hver av dem på 25 år, som skal iverksettes etter hverandre. Det er ikke ventet at han kommer til å anke.

Politiet på Kypros har fått kraftig kritikk for ikke å ha startet etterforskning etter at kvinnene ble meldt savnet, én etter én. Det har ført til at politisjefen på Kypros fikk sparken og justisministeren måtte gå av.

annonse

Etterforskningen ble først startet etter at en turist oppdaget et lik øverst i en minesjakt i midten av april som følge av kraftig regn. Fire dager etter ble offiseren pågrepet. Metaxas har deretter ført politiet til de andre stedene han har dumpet likene. Flere av likene var gjemt i kofferter, og flere ble dumpet ved en giftig innsjø.

Kypriotiske myndigheter dekker begravelseskostnadene for de sju ofrene, og utbetaler 17.000 euro til hvert overlevende barn etter kvinnene.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon