Arkivfoto: Per Christensen / NTB scanpix

Årsaken kan være en økende uro omkring utviklingen i Russland og i Iran. Samt president Trumps krav om at Nato-land skal nå 2 prosents-målet.

The Paris Air Show er verdens største flyshow og messe for flyindustrien. Det er det største markedet for salg av militære og sivile fly. Det er møteplassen der produsentene presenterer det nyeste overfor potensielle kjøpere.

Showet ble første gang avholdt i 1909, og har blitt arrangert hver år siden 1949. I 2017 ble det besøkt av 3500 journalister, 142 000 profesjonelle og 180 000 publikummere.

I år har amerikanske myndigheter sendt en gruppe høyt rangerte personer, blant annet handelsminister Wilbur Ross.

https://www.youtube.com/watch?v=5S4MU-3HVlk

– For to år siden på Paris Air Show var det ikke mange ordrene å få, forteller Rick Edwards leder av flyprodusenten Lockheed Martin til Reuters og legger til.

– Men nå er Europa det raskest voksende marked for Lockheed Martin.

NATOs medlemsland beveger seg langsomt nærmere målet om å bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar.

I alt sju allierte lå over 2 prosent i 2018, viser alliansens årsrapport, som ble lagt fram av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg torsdag formiddag, melder NTB.

Les også: Trumps retorikk gir resultater: Europeiske forsvarsbudsjetter kryper videre oppover

De sju er USA, Hellas, Storbritannia, Estland, Polen, Latvia og Litauen. I Norge lå pengebruken på 1,6 prosent av BNP.

Samlet sett brukte de allierte 987,5 milliarder dollar på forsvar i 2018, tilsvarende 8.496 milliarder kroner etter dagens valutakurs.

USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan roser Tyskland for å ha økt forsvarsbudsjettene. Men det er fortsatt ikke nok, advarer han.

Les også: USA anklager Tyskland for ikke å ta trusselbildet alvorlig nok

Tyskland bruker i dag rundt 1,2 prosent av BNP på forsvar. Planen er at andelen gradvis skal øke til 1,5 prosent.

Men USA krever mer.

– Er 1,5 prosent nok? Svaret er nei. Det må bli mer, sa Shanahan da han møtte pressen etter NATOs forsvarsministermøte i Brussel torsdag, skriver NTB.

Den siste femårsperioden har våpenhandelen i verden økt med 8 prosent. USA er fortsatt den mest dominerende våpeneksportøren, ifølge en ny rapport.

Les også: USA står for stadig mer av verdens våpenhandel

Det totale volumet i våpenhandelen økte med 7,8 prosent i perioden 2014–2018 sammenlignet med perioden 2009–2013. USA sto for 36 prosent av våpensalget, en oppgang fra 30 prosent i perioden før.

USA har ytterligere styrket sin posisjon som verdens ledende våpenleverandør.