Kvinneandelen ved høstens kommunestyrevalg er på 43 prosent, marginalt opp med 0,3 prosent siden lokalvalget for fire år siden. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

6.684 unge under 30 år stiller som kandidater til høstens kommunevalg, ifølge tall fra SSB. Samtidig ligger andelen kvinnelige kandidater på 43 prosent.

Aldri før har så mange unge stilt til valg, og størst andel unge finner man på listen til Rødt (14.7 prosent), Miljøpartiet De Grønne (14,5 prosent) og Senterpartiet (14,1 prosent), skriverFremtida.no.

Arbeiderpartiet har 12,3 prosent av sine kandidater under 30 år, Høyre har også 12,3 prosent og Venstre har 11,7 prosent. Frp (11,0 prosent) går opp med 0,2 prosentpoeng til 11,0 prosent.

– Jeg har inntrykk av at Frp ønsker flere unge på listene. Det er positivt at det er flere unge som stiller til valg sier FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud.

Sandra Bruflot i Høyre mener det er veldig positivt at flere unge stiller til valg.

– Det er veldig gøy og bra at så mange unge vil stille til valg for Høyre. Det er bra for demokratiet, for Høyre, og for at unge skal få bestemme mer over kommunen de bor i, sier hun.

Venstre har størst økning i andelen unge fra forrige kommunevalg. Partiet øker tallet på unge kandidater med 1,4 prosentpoeng til 11,7 prosent.

– Dette synes jeg er veldig bra. Det er noe vi har jobbet ganske systematisk for å få til, sier Sondre Hansmark, leder i Unge Venstre.

4 av 10 er kvinner

Ifølge SSB er andelen kvinnelige kandidater til høstens kommunevalg på 43 prosent. Det er omtrent det samme som ved valget for fire år siden, med en økning på beskjedne 0,3 prosent.

I alt stiller 54.254 personer til valg ved kommunestyrevalgene og av disse er 23.258 kvinner.

SV har størst kvinneandel med 55 prosent kvinnelige kandidater, mens Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Arbeiderpartiet alle ligger litt under 50 prosent, Frp har lavest kvinneandel med kun 28 prosent.

– Jeg er veldig stolt over at SV har så mange kvinner på sine lister rundt omkring i landet. Dette viser at det hjelper å jobbe bevisst for å få opp kvinneandelen på listene slik SV har gjort, sier SV-leder Audun Lysbakken i en kommentar til NTB,

Kommunereformen

For fire år siden stilte 58.093 kandidater til valg for kommunestyrer og bystyrer. At det nå er over 3.800 færre som stiller til valg, skyldes kommunereformen. Høstens valg gjennomføres nemlig som om sammenslåingen allerede har skjedd, selv om den ikke finner sted før ved inngangen til 2020.

5 prosent av listekandidatene til kommunestyrevalget er innvandrere. Det er en økning på 0,8 prosentpoeng sammenlignet med lokalvalget i 2015.