Lovlige demonstrasjoner førte ikke frem, Abbasi-familien ble sendt ut av landet. Da tok asylaktivister ulovlige metoder i bruk, og forhindret utsendelsen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
annonse
annonse

Da det ble klart at familien Abbasi var i ferd med å ferd med å sendes ut av landet, gikk 500 medlemmer av en lukket Facebook-gruppe til aksjon for å stanse utsendelsen. 

Ifølge Minerva tok de blant annet kontakt med den afghanske statssekretæren for flyktninger, og oppfordret departementet til å ikke ta imot Abassi-familien. Internt på gruppen skrytes det av at de har påvirket afghanske myndigheter, og påført norske myndigheter et omdømmetap. Samtidig formanes medlemmene om å holde aksjonen hemmelig.

Lederen for gruppen er en tidligere avvist afghansk asylsøker ved navn Abduhl Ghafoor, som fra Afghanistan driver en organisasjon (AMASO) som skal hjelpe afganske asylsøkere. AMASO har et formelt samarbeid med den svenske organisasjonen Rights Now.

annonse

Minerva har kontaktet Ghafoor, men fikk da beskjed om at Ghafoor ikke ville tillate hverken omtale av AMASO eller bruk av skjermdumper fra Facebook-siden, noe Minerva med full rett har valgt å ignorere.

Les også: Legen som godkjente transporten av Abbasi-familien klaget inn til Rådet for legeetikk på grunn av «islamfiendtlig» aktivitet

Straffbart

annonse

Ut fra skjermdumpene ser man klart at gruppen har norske aktive medlemmer. Jon Andreas Johansen ved Politiets utlendingsenhet bekrefter at norske borgere som deltar i slike aksjoner begår straffbare handlinger:

– Det kan være straffbart å hjelpe en utlending til ulovlig opphold i Norge, se utlendingsloven § 108 fjerde ledd bokstav a. Bestemmelsen vil bl.a. kunne ramme personer som aktivt skjuler utlendinger, bistår med dekkhistorier til utlendinger eller aktivt vanskeliggjør myndighetens utsendelsesarbeid.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon