Martin Henriksen (DF) i Folketinget i desember 2012. Foto: Mogens Engelund via Wikimedia Commons.
annonse
annonse

En dansk politiker krever en forklaring fra en skole på Jylland om hvorfor danske elever skal lære å be som muslimer i skoletiden. 

For noen dager siden kunne Resett rapportere at det hadde blitt lagt ut en video på YouTube, der man kan se en gruppe skoleelever bli opplært av en medelev i hvordan man ber på islamsk vis, under oppsyn av en lærer, som tydelig instruerer den muslimske eleven om å vise hvordan dette gjøres.

Elevene messer «Allahu akbar» – Allah er større – og setter seg ned på knærne og tilber Allah, slik mange er vant til å se muslimer be i moskeer overalt i verden.

annonse

Videoen er ikke datert, og det var dessuten uklart hvilken skole dette dreide seg om. Nå rapporterer imidlertid danske TV 2 at videoen er filmet ved Thyregod skole i Vejle kommune på Syd-Jylland i november 2018.

Les også: Danmark: Lege fikk opphold, voldtok to kvinner

annonse

Skulle være en hemmelighet

Avisen skriver at det aldri var meningen at denne videoen, som ble filmet av den muslimske elevens mor, skulle nå offentlighetens lys. 

– Hun har uttrykkelig fått beskjed om at hun ikke fikk lov. Hvis hun skulle ta bilder, så skulle det kun være av hennes egen sønn, forteller skoleleder Gert Hougaard til TV-kanalen. 

Dette brydde den muslimske moren seg ikke om, og filmet elevene og læreren, uten at disse visste om dette, og la deretter videoen ut på YouTube. 

Ber om forklaring

Videoen har skapt furore i dansk offentlighet, i tillegg til å vekke oppsikt i Norge og i flere andre land. I sosiale medier er det flere som vil se læreren sparket, og Thyregod skole omtales som en koranskole.

annonse

Også i politikken reageres det på bønneseansen i Vejle. Dansk Folkepartis Martin Henriksen, som er utpekt til å lede partiets nye utvalg for en tydeligere nasjonalkonservativ profil, har sendt en skriftlig anmodning til skolen, der han ber om en redegjørelse på hva som er formålet med at barna lærer seg å be på islamsk vis. 

Henriksen er svært utilfreds med svaret han har fått fra skoleleder Gert Hougaard.

– Hougaard har ikke svart på om det er praksis han har tenkt å videreføre, og han henholder seg til læreplanen om faget kristendomskunnskap, sier politikeren til Den Korte Avis. 

– Til meg skriver han (skoleleder Hougaard, red. anm) direkte, og jeg siterer: «For å skape et overblikk skal undervisningen sette fokus på religionenes hovedtanker og sentrale grunnbegreper. Dessuten kan det ses skarpt på religionenes fremtredelsesformer, både i Danmark og i resten av verden. 

Sosial kontroll

Henriksen vil nå ha en forklaring fra skoleledelsen om de også kommer til å undervise i islams mørke sider og utbredte fundamentalisme. 

– Jeg er dypt forundret over svaret fra skolelederen. Han mener åpenbart at danske elevers viten om islams grunnleggende og ødeleggende struktur for det danske samfunnet skal bestå i at danske elever lærer seg å be muslimske bønner. På denne måten lærer de intet om islams natur, sier DF-politikeren. 

– Så nå har jeg bedt skolelederen redegjøre for om skolens danske elever, utover å lære muslimske bønner, også blir undervist i at det innen islam utøves massiv religiøs og sosial kontroll, med blant annet forbud mot at muslimske jenter får danske kjærester.

Les også: Danske politikere arrestert: – Uhyggelig eim av fascisme!

Samtykker foreldrene?

Avslutningsvis i anmodningen har Henriksen bedt om at skoleledelsen opplyser om hvorvidt de har fått elevenes foreldres samtykke til å lære deres barn å be som muslimer. 

– Har dere i forkant av den muslimske bønnen spurt foreldrene om de er innforstått med at deres barn undervises i islamske ritualer? spør han skoleledelsen i sin henvendelse. 

Den Korte Avis skriver at de dessuten har oversendt en rekke spørsmål til Vejle kommunes barne- og familieutvalg, som har ansvar for kommunens skoler. 

annonse

Avisen har blant annet spurt om det også er slik at de muslimske elevene i skolen lærer seg å be Fader vår. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon