Greta Thunberg Foto: REUTERS/Lisi Niesner
annonse
annonse

Sommer som vinter er et av mine faste morgenritualer å gå tur med katten. Allerede kl. 0500 er vi ute for å vekke småfugler og annet som en katt interesserer seg for. 

Under disse morgenturen lytter jeg på NRK P1 og etter 3 minutter med nyhetene kl. 0530, kommer morgenandakten.

Enten man er troende eller ei, så kan morgenandakten ofte være en fin innledning til dagen gjennom visdomsord og moralske formaninger som minner oss om at vi er mennesker som både lett blir såret eller som lett kan såre andre.  På grunn av omstendigheter ble det ingen morgentur i dag, men gammel vane er vond å vende, så andakten fikk jeg med meg likevel. Kåsøren for morgenandakten i dag (27.6) var Åste Dokka.

annonse
Jona 

Utgangspunktet for andakten var tydeligvis å synliggjøre sannheten gjennom å gjøre Guds vilje, eller befaling om en vil.  Som eksempel ble bibelens Jona trukket fram. For den som husker bibelhistorien så var Jona den som Gud befalte til å reise til den syndige byen Ninive for å be dem «vende om», eller med andre ord la seg frelse.  For å beskrive det enkelt så syntes ikke Jona noe særlig om dette oppdraget, og i forsøket på å unngå gjøremålet havnet han i en hvals mage hvor han ble i tre dager og netter før han ble spyttet ut på en strand for så å gjennomføre Guds befaling.

Les også: Tysk erkebiskop mener Greta Thunberg har likhetstrekk med Jesus

For mange av oss er dette en flott historie om at en må gjøre selv det en ikke liker eller bifaller om det er ens plikt. Spesielt viktig er det å gjøre det hvis budskapet en bringer til torgs er sannheten. Sannheten er som vi vet ikke farlig men kan være vond å høre.  Dagens budskap under andakten var at profeter som Jona ikke kunne si noe om fremtiden, men var budbringere av sannheten.

Profeten Greta

Det var her undertegnede nærmest fikk totalt blodtrykksfall da Åste Dokka trakk parallellen til dagens opphøyde klimaprofet Greta Thunberg som sannsigerske eller en som bærer frem sannheten og som forteller oss at folket vil gå under om vi ikke «vender om».  Dokka viser til bibelen som sier at profeter ikke kan si noe om fremtiden, men at en profet er heller en refser som sier noe sant om sin samtid. Her skurrer det litt for undertegnede som alltid har trodd at profeter var de som kom med profetier om nettopp det som skal skje i fremtiden, eller? Ifølge Dokka er ikke Greta Thunberg en som spår om fremtiden, men en «profet» som sier noe sant og urovekkende.

annonse

Det er ikke noe nytt at det statlige mediehuset er gjennomsyret av venstreorienterte meningsgeneratorer som på «statslønn» fronter politiske bevegelser og ideologier. Man er blitt så vant til å filtrere NRKs sendinger at det man sitter igjen med nærmest virker satirisk. Men andakten har, så vidt undertegnede har erfart, fått lov å være fri for politikk, i hvert fall frem til i dag. Nå skal tydeligvis Gretas evangelium skrives og forkynnes. Ordene og historiene som noen av oss kjenner fra bedehus og andre gudshus har nå blitt sammenflettet med klimapolitisk massehysteri som skyver en ung umyndig svensk jente foran seg av grunner som dekker alt fra politikk til økonomi.

I dag fikk NRKs morgenandakt fram at det må være Guds vilje som driver Greta Thunberg. Hun er ifølge Åsta Dokka lik Jona.  Nå er det slik at bibelen sier at falske profeter skal en passe seg for. Greta er ikke spyttet opp på en strand av en hval, men sendt ut på den globale klimascenen av kyniske interessenter som gjennom henne fremmer sine egne interesser.  Det var ikke Gud som befalte Greta til å «tilfeldigvis» sitte med en plakat med oppfordring om å «streike for klimaet». Vi vet nå at det hele var organisert av kyniske voksne som misbrukte en ung svensk jente som har «spesielle» utfordringer.

Etter dette blir morgenandakten aldri mer det samme.  Heretter skal jeg heller jakte småfugler med katten.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon