Collage. Fra venstre: USAs president Donald Trump, Irans utenriksminister Mohammed Zarif, og Irans president Hassan Rouhani. Foto: Scanpix.
annonse
annonse

Ordkrigen mellom Donald Trump og høytstående personer i den iranske regjeringen når nye høyder.

I et krast ordskifte som har pågått hele denne uken, fortsetter truslene og fornærmelsene mellom USA og Iran å hagle. Hovedpersonene i feiden er Donald Trump, Irans president, Hassan Rouhani, samt landets utenriksminister, Mohammad Javad Zarif.

Ordkrigen skjøt fart i etterkant av USAs nye økonomiske sanksjoner rettet mot sentrale personer i det iranske regimet – inkludert landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, og utenriksminister Zarif.

annonse

Det iranske regimet har omtalt den siste runden med amerikanske sanksjoner som en «ytterligere fornærmelse av USA mot hele den iranske nasjonen.»

Rouhani: – Trump er «mentalt tilbakestående»

Da de nye sanksjonene ble kjent, gikk Irans president, Hassan Rouhani, offentlig ut og kalte hele det amerikanske lederskapet for idioter.

– Amerikanske ledere lider av psykisk funksjonshemming. Det hvite hus er «mentalt tilbakestående» og vet ikke hva det skal gjøre, sa Rouhani under en pressekonferanse i Irans hovedstad, Tehran, på tirsdag.

annonse

Trump – Iran risikerer «utslettelse»

Fornærmelsene ble ikke godt tatt imot av president Trump, som skrev på Twitter at uttalelsen til Rouhani beviser at det iranske regimet ikke tar innover seg virkeligheten. Trump truet deretter Den islamske republikken med «utslettelse», hvis Iran angriper USA på noen som helst måte i tiden fremover.

Les også: Det blir nok ikke krig med Iran med det første

– Ethvert angrep av Iran på noe som helst amerikansk vil bli møtt med stor og overveldende kraft. På noen områder vil overveldende bety utslettelse, twitret Trump.

annonse

Zarif: – USA med tomme trusler

Rett i etterkant av Trumps frontalangrep på det iranske regimet, gikk utenriksminister Zarif offentlig ut og sa at Trumps trusler ikke var noe annet enn tomme ord, i et kort intervju med CNN på onsdag.

– Amerikanerne har ikke kapasiteten til å «utslette» Iran med mindre de bruker «ulovlige våpen», sa han.

Trump: – En kort krig

I et slags indirekte tilsvar til kommentarene til Zarif, sa Trump i et intervju med Fox Business på onsdag at USA ikke ønsker krig, men også at han ikke avskriver muligheten. Trump påstod deretter at en krig med Iran i så fall ville være kortvarig.

Les også: Krig mot Iran vil være et historisk feilgrep

–  Jeg snakker ikke om støvler på bakken. Jeg sier bare om noe skulle skje, så ville ikke krigen vare lenge, sa den amerikanske presidenten.

Zarif: – Illusjonen om en kort krig

I etterkant av kommentarene til Trump, gikk Irans utenriksminster til et nytt frontalangrep på USAs president på Twitter på torsdag – hvor han kom med en rekke uttalelser.

Zarif avfeide blant annet påstanden om at krig mellom USA og Iran ikke ville komme til å vare lenge, og la til at landet som starter en slik krig ikke nødvendigvis vil være partiet som avslutter den.

Zarif mener også at Washington allerede har erklært krig mot Tehran med sine knallharde økonomiske sanksjoner.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon