Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse

Svenske myndigheter ønsker å få flere gode lærere til å jobbe i landets utenforskapsområder. Derfor økes nå lønnen til lærere i disse områdene betraktelig.

Lærere som jobber ved skoler i de særlig utsatte områdene, der innvandrergrupper fra Afrika og Midtøsten dominerer, vil få en lønnsøkning i 10 000 svenske kroner i måneden. Tidligere er det blitt besluttet at lærere i disse områdene skulle få en lønnsøkning på 5000 svenske kroner månedlig. Altså er lønnsøkningen for lærere i utenforskapsområdene nå doblet. Det rapporterer Sveriges Radio.

Les også: Koranskolelærer i Sverige mishandlet barn til blods – politiet stanser etterforskningen

annonse

Tviler

Noen i skolesystemet er likevel usikre på om de nye tiltakene vil tiltrekke seg kvalifiserte lærere til de utsatte områdene. 

Mats Jonsson, som er rektor ved Grindtorpsskolan i utenforskapsområdet Alby i Botkyrka, har sagt at han ikke er sikker på om de ekstra pengene vil gjøre annet enn å motivere lærere som allerede får 5000 ekstra i måneden for å jobbe i de innvandrertette områdene. 

Dårlige resultater

Skoler i disse områdene er kjent for dårlige resultater blant elevene, i tillegg til eskalerende vold og trusler. 

I en rapport publisert i fjor fremgikk det at det ved en skole i den beryktede Stockholmsforstaden Rinkeby var slik at omtrent halvparten av elevene ikke var kvalifisert til å begynne på videregående engang. 

annonse
annonse

Les også: Katerina Janouch: – Hele Sverige er nå blitt et no-go-område for kvinner, ikke bare utenforskapsområdene

Vold

Volden elever imellom og mot lærere øker også. I en studie, også publisert i fjor, fremkom det at 70 prosent av alle svenske kommuner har installert overvåkningskameraer eller ansatt sikkerhetsvakter, i et forsøk på å håndtere volden.

Den uavhengige journalisten Joakim Lamotte har hevdet at mange lærere i landet har resignert i møte med volden.

– Trusler, slag og knivstikking skjer nå hver dag i svenske skoler, og det øker dramatisk. På samme tid, får lærerne mindre autoritet, mens myndighetene og politikerne er totalt paralysert, sier han. 

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon