Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Svenske myndigheter ønsker å få flere gode lærere til å jobbe i landets utenforskapsområder. Derfor økes nå lønnen til lærere i disse områdene betraktelig.

annonse

Lærere som jobber ved skoler i de særlig utsatte områdene, der innvandrergrupper fra Afrika og Midtøsten dominerer, vil få en lønnsøkning i 10 000 svenske kroner i måneden. Tidligere er det blitt besluttet at lærere i disse områdene skulle få en lønnsøkning på 5000 svenske kroner månedlig. Altså er lønnsøkningen for lærere i utenforskapsområdene nå doblet. Det rapporterer Sveriges Radio.

Les også: Koranskolelærer i Sverige mishandlet barn til blods – politiet stanser etterforskningen

Tviler

Noen i skolesystemet er likevel usikre på om de nye tiltakene vil tiltrekke seg kvalifiserte lærere til de utsatte områdene. 

annonse
annonse

Mats Jonsson, som er rektor ved Grindtorpsskolan i utenforskapsområdet Alby i Botkyrka, har sagt at han ikke er sikker på om de ekstra pengene vil gjøre annet enn å motivere lærere som allerede får 5000 ekstra i måneden for å jobbe i de innvandrertette områdene. 

Dårlige resultater

Skoler i disse områdene er kjent for dårlige resultater blant elevene, i tillegg til eskalerende vold og trusler. 

I en rapport publisert i fjor fremgikk det at det ved en skole i den beryktede Stockholmsforstaden Rinkeby var slik at omtrent halvparten av elevene ikke var kvalifisert til å begynne på videregående engang. 

Les også: Katerina Janouch: – Hele Sverige er nå blitt et no-go-område for kvinner, ikke bare utenforskapsområdene

Vold

Volden elever imellom og mot lærere øker også. I en studie, også publisert i fjor, fremkom det at 70 prosent av alle svenske kommuner har installert overvåkningskameraer eller ansatt sikkerhetsvakter, i et forsøk på å håndtere volden.

Den uavhengige journalisten Joakim Lamotte har hevdet at mange lærere i landet har resignert i møte med volden.

– Trusler, slag og knivstikking skjer nå hver dag i svenske skoler, og det øker dramatisk. På samme tid, får lærerne mindre autoritet, mens myndighetene og politikerne er totalt paralysert, sier han. 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.