Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Regjeringen har innført tre ulike typer gjeldsregistre som blant annet har som hensikt å gjøre det vanskeligere for kunder å få risikable forbrukerlån.

Det jubler Gjeldsoffer-Alliansen over.

– Det er minst ti år siden Gjeldsoffer-Alliansen tok opp denne saken, og har siden bearbeidet politikere og media med informasjon og påtrykk. Endelig er registrene på plass, og vil forhåpentlig bremse på den uforsvarlige lånegaloppen som har florert i senere år, sier organisasjonens leder, Bengt Scheldt.

annonse

Gjeldsoffer-Alliansen har i flere tiår hjulpet personer med gjeldsproblemer, men har også vært klare på at mange har mer eller mindre selvpålagte problemer, godt hjulpet av uansvarlige utlånere. Organisasjonen har jobbet for et strengere og mer oversiktlig regelverk.

Les også: Gjeldsoffer-Alliansen glad for frysing av inkassosalærene

Idiotlån

annonse

Organisasjonen har valgt å kalle «forbrukerlån» for «idiotlån».

– Dersom du ikke klarer ditt daglige forbruk med det du tjener, vil du garantert ikke klare det med et lån til 25 % rente! Finansindustrien har klart mesterstykket å skaffe fotfeste for et nytt ord: Forbrukslån! Nå må publikum våkne opp og se hva denne galskapen har medført. Bare ordet i seg selv burde advare de fleste. Begynner man å basere sitt forbruk på lån, vil man raskt havne utfor stupet. Dette har allerede mange hundre tusen mennesker erfart, og har havnet i inkassobransjens klør, skriver Gjeldsoffer-Alliansen på sin hjemmeside.

Finansforetakene får med det nye gjeldsregisteret, et nytt verktøy for bedre kredittvurderinger, og oversikt over lånesøkeres usikrede gjeld. Forbrukere får bedre oversikt over egen økonomi, ved å sjekke egen gjeld via gjeldsregisterets nettsider, mener Regjeringen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon