Jan Bøhler (Ap) Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

Nylig la regjeringen, ved tro- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad frem sin stortingsmelding om tro- og livssynsamfunn.

Meldingen likestiller alle religioner, i stedet for å gi kristendommen en særlig designert rolle, i kraft av å representere norsk kulturarv. Dette er mange kritiske til.

Meldingen er eksempelvis blitt svært dårlig mottatt av noen av Fremskrittspartiets mest prominente stortingspolitikere. Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde har overfor HRS gitt uttrykk for at de er overrasket over at Frps regjeringsmedlemmer har godtatt politikken, og ar de ikke vil stemme for den når den tas opp til votering. Også partiets innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim har sagt at han ikke vil støtte meldingen.

annonse

Men det er ikke bare i Frp meldingen kritiseres. Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler sier til Resett at han mener regjeringen har vært altfor slapp med å følge opp ulike stortingsvedtak, og at han er skuffet over innholdet i stortingsmeldingen.

Les også: Koranskoledebatten: – Frykten for å brenne i helvete motiverer barn og ungdom til å være lojale mot islam

Tilsyn

I slutten av mai i 2018 fattet Stortinget et vedtak der regjeringen ble bedt om å «gjøre tilsyn med og åpenhet om opplegget i koranskoler og andre trossamfunns skoler til en del av betingelsene for å få statsstøtte. Viktige faktorer her bør være bruk av norsk språk og at man ikke fremmer ekstreme holdninger og kjønnssegregering fra barnsben av».

annonse

– Dette vedtaket er ikke fulgt opp i denne nylige stortingsmeldingen. Er dette noe dere også vil presse regjeringen på?

– Det er jeg som på vegne av Ap fremmet forslaget du referer til om koranskoler i Stortinget, som fikk flertall, og som vi selvsagt vil følge opp. Regjeringens forslag om egen rapportering er altfor slapt, sier Bøhler.

Manglende oppfølgning 

Han er videre skuffet over det han mener er Solberg-regjeringens manglende oppfølgning av stortingsvedtak og forslag fra Ap. 

– Det er også meget alvorlig at regjeringen ikke følger opp Stortingets vedtak om forbud mot finansiering av moskeer og trossamfunn fra stater som ikke har religionsfrihet. De følger heller ikke opp våre forslag om å stille krav om likestilling i styrene i moskeer og trossamfunn, det vil si minst 40 prosent kvinner, sier Ap-politikeren. 

annonse

– De gjør heller ikke noe for å følge opp forslaget vårt om at norsk lov skal gjelde for alle typer religiøse ekteskap, også i moskeer som ikke har vigselsrett.

Les også: Ap vil straffe koranskole-foreldre

Lite nytt

Bøhler mener at stortingsmeldingen inneholder skuffende lite nytt.

– I alle disse spørsmålene har de passivt henvist til ny lov om trossamfunn som skulle komme, desto mer skuffende er det at den bringer svært lite nytt, sier han, og kommer avslutningsvis med et lite stikk til Frps regjeringsmedlemmer:

– Det virker som Frp i regjering gir seg på alle punkter for KrF og Venstre, mens enkelte representanter protesterer. Det blir spennende å se hva de stemmer i Stortinget, og om vi kan få flertall mot regjeringen, særlig på de fire punktene jeg har nevnt ovenfor. 

Jon Helgheim i Frp understreker på sin side overfor Resett at Stortinget må modifisere regjeringens forslag.

– Dette er helt riktig og vi forventer at Stortingets vedtak om å stoppe finansiering av muslimske trossamfunn fra totalitære og ufrie stater følges opp av regjeringen. Det som er lagt frem er ikke bra nok, så her må Stortinget på banen å fikse på regjeringens forslag, sier Frp-eren.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon