Illustrasjonsfoto av svensk politibil. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

I SVTs aktualitetsmagasin for barn, Lilla Aktuelt Extra, fikk svenske barn i sendingen den 26. april i år tips om hva de skal gjøre om de blir ranet.

Aktualitetsmagasinet har 7- til 11-åringer i målgruppen, og tar opp «interessante, spennende og alvorlige emner».

Innslaget innledes med et intervju av en 11-årig anonym gutt som forteller om hvordan han tidligere ble ranet. I innslaget kommer det frem at det har vært en økning i antall barneran, altså der både ransoffer og gjerningsperson er mindreårige, de senere årene. I 2014 kom det inn omtrent 1000 anmeldelser, men fem år senere var tallet steget til omtrent 1800. Dette er en økning på omtrent 80%.

annonse

Les også: Svensk media tause om barneranere i Nacka

Politimannen Tommy Stjernerlantz, som er sakkyndig i innslaget, kan fortelle at barneranerne oftest er fra 13 til 15/16 år, og at de fleste ran skjer ved storbyer som Stockholm og Malmö. Han kommer med følgende tre tips om hva man skal gjøre om man utsettes for et ran:

– For det første skal man la seg høre, snakke høyt eller skrike og tydelig vise at man ikke vil ha noe med ranerne å gjøre.

– Om man ikke klarer å flykte fra situasjonen skal man skal ikke gjøre motstand, men gi fra seg eiendelene som ranerne er ute etter. Oftest er dette mobiltelefon, penger og dyre jakker.

annonse

– Når ranerne er borte, eller om man har klart å flykte fra situasjonen, skal man søke tilflukt på en plass man kjenner seg trygg.

Les også: Politiet jakter fortsatt etter tenåringsranere fra Bjørndal i Oslo

Programlederne understreker at ran av barn forekommer svært sjeldent, og at det er viktig å fortelle til voksne rundt seg om man blir utsatt slik at man kan få hjelp. Det er også viktig at slike ran anmeldes.

Det svenske «Brottsførebyggande rådet» (BRÅ) opplyser på sin hjemmeside at antallet anmeldelser for personran har vært varierende de siste årene, og at det ble levert 8650 anmeldelser i 2018, hvorav de fleste dreide seg om ran av privatpersoner.

I den svenske skoleundersøkelsen om kriminalitet fra 2017 svarer 3,1% av guttene og 1,1% av jentene at de har blitt utsatt for ran eller ransforsøk, i løpet av de siste tolv månedene. 16% av ransofrene oppgir at de ble ranet på skolen.

annonse

I en artikkel fra 24. april i år opplyser SVT-Nyheter at anmeldelser om barneran øker kraftig.
I første kvartal 2019 kom det inn 606 anmeldelser om ran av barn, mot 428 året før. Om trenden fortsetter vil tallene for 2019 komme på langt over 2000 anmeldelser.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon